Udarne vijesti

Poljoprivrednici na nogama – protesti se šire Evropom. Razlog je interesantan

Protesti poljoprivrednih proizvođača postaju sve učestaliji i intenzivniji širom Evrope. Ovaj sektor se našao prvi na udaru krize koja je zahvatila cijeli svet, ali i ograničenja vezanih za “Zeleni dogovor” Evropske unije.

Poremećaji koji muče poljoprivrednike su raznovrsni. Najveći problemi su niske otkupne cijene, visoke cijene troškova proizvodnje, prvenstveno đubriva i goriva. Sve veći dio stanovništva podržava poljoprivrednike, prenosi Agroklub.

Poljaci protestovali u Varšavi

Poljski poljoprivrednici su u aprilu predvođeni Agrouniom, nacionalnom organizacijom poljoprivrednika, protestovali ispred zgrade poljskog ministarstva kada su doneli više od tone jabuka. Ukazali su na problem otkupa ove voćne vrste zbog čega su mnogi bankrotirali ili napustili svoja imanja.

U organizaciji Agrounije nedavno je prosuto žito ispred kancelarije Jaceka Sašina, zamenika premijera. Prevelika količina ukrajinskog žita koja je dospjela na poljsko tržište izazvala je vještačku krizu.

U Varšavi je 7. jula održan veliki protest poljoprivrednika u kome je izraženo nezadovoljstvo politikom koja ne podržava seljake proizvođače i ne bori se protiv inflacije već se nameću sve veće marže i obezvređuju domaći poljoprivredni proizvodi.

Žitarice u Poljskoj imaju najmanju cijenu u celoj Evropskoj uniji, a žito iz nove žetve neće niko da kupi. Ratari nemaju mogućnost da prodaju svoj rod i neće imati finansijska sredstva za sljedeću sjetvu.

Sve teže biti poljoprivrednik u Španiji

Poljoprivrednici su ponovo blokirali puteve, najviše na području Andaluzije. Protesti su usmereni protiv visokih cena goriva i osnovnih namirnica. U martu je protestovalo 150.000 poljoprivrednika s područja cijele Španije.

Već u junu inflacija je bila iznad deset odsto. Najviše zbog inflacije i enormnog poskupljenja energenata i hrane protestuju andaluzijski poljoprivrednici. Oni su obučeni u žute prsluke izašli na autoputeve sa svojim traktorima.

Holandija na nogama

Protesti koji u nekoliko poslednjih dana potresaju Holandiju vlast pokušava da obuzda i zaustavi. Nizom zakona pokušava se sprovesti regulacija o emisiji azotnih materija i amonijaka. To znači smanjenje broja stoke na farmama, ali bi veliki broj stočara, posebno u blizini prirodnih rezervata, morao u potpunosti da prestane da se bavi poljoprivrednom proizvodnjom. Vlada je pripremila novac za otkup, ali poljoprivrednici ne odustaju od borbe za svoja imanja.

Protesti su iz dana u dan sve intenzivniji. Stočari su započeli izražavati svoje nezadovoljstvo zatvaranjem krave u štale buneći se zbog dozvola za ispašu. Nastavljeno je blokadom auto-puteva, a zatim i distributivnih centara. Bilo je upada i na posed ministarke Kristine van der Val, ali i prekoračenja policijskih ovlašćenja i pucanja na poljoprivrednika u traktoru.

B92

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Masakr na Cetinju: 11 mrtvih i 6 ranjenih

U cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubijeno je 11 osoba, dok je šestoro …