Udarne vijesti

Plan B: DF će podržati Abazovićevu Vladu ukoliko u njoj ne bude SDP-a

Predsjedništvo Demokratske partije socijalista (DPS) danas će vjerovatno donijeti odluku o uskraćivanju podrške Vladi Dritana Abazovića, nakon čega bi premijer mogao da zatraži podršku starih koalicionih partnera – Demokratskog fronta i Demokrata, s kojima je partiju Mila Đukanovića 20. avgusta 2020. poslao u opoziciju nakon tri decenije vladavine.

Inicijativu za skraćenje mandata Skupštini već su pokrenule Socijaldemokrate (SD), nakon što je Vlada u petak usvojila Temeljni ugovor sa SPC.

Prema Ustavu, takvu inicijativu mogu podnijeti predsjednik države, Vlade ili najmanje 25 poslanika.

Za skraćenje mandata Skupštini potrebni su glasovi većine poslanika (41), pa bi SD-u i SDP-u, osim poslanika DPS-a, Bošnjačke stranke i eventualno albanskih stranaka, bila potrebna i podrška jednog poslanika iz “stare većine”, odnosno pobjedničke koalicije na izborima 30. avgusta 2020. (Demokratski front, Demokrate-Demos i GP URA-Civis).

Takav scenario je teško zamisliti, s obzirom na to da DF nije glasao ni za rušenje Vlade Zdravka Krivokapića (nijesu bili u sali), kojom su bili nezadovoljni, jer nijesu željeli da glasaju zajedno sa DPS-om.

Demokrate, iz istog razloga, nijesu glasale da se na dnevni red uvrsti smjena Abazovića, kao potpredsjednika Vlade, koju je tražio tadašnji premijer Krivokapić. Iz te partije godinama decidno poručuju da nikakav aranžman s DPS-om nije moguć…

Na pitanje “Vijesti” da li su spremni na pregovore o formiranju nove vlade koju bi činile partije pobjednice izbora 30. avgusta 2020. ako takav poziv stigne, iz partije Alekse Bečića su odgovoril da će o svemu odlučivati kad se inicira konkretna politička aktivnost.

U odgovoru ukazuju i na otpuštanja njihovog kadra iz državnih preduzeća i institucija:

”Izvoditi revanšizam prema Demokratama, otpuštati i razrješavati ljude koji ‘samo mirišu’ na Demokrate je vrhunac neodgovornosti i političkog cinizma”, navode u odgovoru, uz konstataciju da “ne postoji čovjek kojeg Abazović nije nasmijao vrcavim trikovima o ‘belim lađama’, kanapčićima i kapetanima, naučenim u cirkusantskim arenama”.

Iz GP URA nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” da li je s ranijim koalicionim partnerima bilo razgovora o eventualnom formiranju nove/stare većine koja bi dala podršku Vladi s izmijenjenim sastavom.

“Plan B postoji već neko vrijeme”
Izvor “Vijesti” iz DF-a navodi da, iako je teško popraviti “porušeni most” između Demokrata i GP URA, postoji nada da će se pobjednička koalicija ponovo okupiti u vlasti.

DF je, kako kaže, spreman da pruži podršku Abazoviću i pregovara s Demokratama, uz uslov da SDP ne ostane u Vladi, jer je “skliznuo u ekstremizam”.

”To je plan B koji postoji već neko vrijeme. Da u Vladi budu oni koji su na zajedničkoj platformi u cilju dobijanja završnih mjerila u pregovorima sa EU, a ne oni koji to koče.”

Vijesti

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Masakr na Cetinju: 11 mrtvih i 6 ranjenih

U cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubijeno je 11 osoba, dok je šestoro …