RUDOVIĆ: Odluka o pomoći medijima donesena u skladu sa propisima

Povodom poziva Centra za građansko obrazovanje da Ministarstvo kulture i medija, preispita odluke prošle Vlade u vezi sa pomoći komercijalnim medijima koji svoj signal emituju putem Radio difuznog Centra Crne Gora, generalni direktor za medije Neđeljko Rudović poručio da je odluka donesena u skladu sa propisima.

Centar za građansko obrazovanje pozvao je Ministarstvo kulture i medija da ispita slučaj u kom Vlada Zdravka Krivokapića nije tražila, iako je bila dužna, mišljenje Agencije za zaštitu konkurencije (AZZK) prije nego je diskreciono pomogla tri televizijske stanice – Vijesti, Nova M i Prva TV CG preuzimanjem dugova od 200.000 eura prema Radio difuznom centru (RDC).

“Odlukom Vlade od 22. aprila 2022. godine, usvojen je prijedlog Ministarstva nadležnog za medije, da se pomognu ukupno 33 aktivna komercijalna emitera, radio i tv, koji svoje signale emituju putem Radio difuznog Centra Crne Gore. Odluka je pripremljena od strane Direktorata za medije, nakon konsultacija i zvanične komunikacije, izmedju ostalih, i sa Agencijom za zaštitu konkurencije, kako bi se sprovela po proceduri za dodjelu državne pomoći de minimis, koja iznosi do 200.000 eura po korisniku”, kazao je Rudović.

Kako je objasnio, pomoć za ove medije iznosi 400.000 eura i njome se pokrivaju ravnomjerno obaveze svih komercijalnih emitera prema RDC-u, tj. najmanje sedam godišnjih faktura.

“Ovo je dio paketa pomoći medijima, kojim smo obuhvatili sve medije (druga dva paketa su realizovana kroz konkurse za sprecavanje negativnih posledica koronavirusa i sirenja dezinformacija). Nakon što smo obezbijedili neophodne uslove da se jednom Odlukom objedine svi aktivni komercijalni emiteri koji svoj signal emituju putem RDC-a, ovom Odlukom istovremeno se i opozvala prethodna Odluka Vlade Crne Gore, da se pokriju obaveze prema Radio difuznom Centru Crne Gore samo za tri najveća komercijalna TV emitera sa nacionalnom pokrivenošću”, naglasio je Rudović.

Kazao je da je prije usvajanja Zaključaka pribavljeno izjašnjenje Agencije za zaštitu konkurencije da agencija, shodno propisima, ne daje saglasnost za dodjelu državne pomoći male vrijednosti, kao i neophodno mišljenje Ministarstva finansija.

“Od svih korisnika pomoći, prema instrukcijama AZK, prikupljeni su popunjeni obrasci da tokom tekuće i prethodne dvije fiskalne godine nijesu bili korisnici državne pomoći u iznosu koji prelazi 200.000 eura. Sve podatke o realizovanoj pomoći emiterima Ministarstvo kulture i medija unijeće u registar de minimis pomoći u trenutku kada pomoć bude realizovana. Zaključkom Vlade od 22. aprila utvrđeno je da je Ministarstvo finansija dužno da uplati 400.000 eura RDC-u do kraja godine, radi preuzimanja obaveza medija prema RDCu tokom 2022. godine. Riječ je o preuzimanju obaveza medija tokom 2022, a ne o pokrivanju dugova. Cijenimo aktivnosti nevladinog sektora i njihov doprinos da se medijski sektor uredi po mjeri razvijenih demokratskih društava”, zaključio je Rudović.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Hakeri tvrde da su ukrali podatke korisnika Vibera

Hakeri su na svom Telegram kanalu objavili da su ukrali više od 740GB podataka, a …