Udarne vijesti

Poništen konkurs za desetospratnice; Nijesu zadovoljili kriterijume Univerziteta Crne Gore

Univerzitet Crne Gore poništio je projektni konkurs za izradu idejnog arhitektonskog rješenja stambeno-poslovnih objekata i podzemne garaže za potrebe ove visokoškolske ustanove jer nijedan od pristiglih arhitektonskih rješenja ne zadovoljava očekivanja iskazana kroz projektni zadatak i urbanističko-tehničke uslove ni u dijelu funkcionisalnih stambenih jedinica, niti u dijelu arhitektonskog i likovnog oblikovanja. Na površini od 63.000 kvadrata, u zahvatu DUP-a Univerzitetski centar- izmjene i dopune, Univerzitet je planirao da gradi nekoliko stambeno-poslovnih desetospratnica i garažu.

Raspisivanje ovog konkursa naišlo je na negodovanje strukovne komore arhitekata koja je sredinom aprila pozvala članove da ne učestvuju u projektnom konkursu jer „gradnjom objekta i garaže od 63.000 kvadrata nema razlike između Univerziteta i privatnih investitora koji su već uništili ovaj dio grada“.
U odluci o rezultatima projektnog konkursa i poništenju postupka javne nabavke koju potpisuje Vladimir Božović, rektor Univerziteta Crne Gore, je naznačeno da je na konkurs pristiglo pet radova, od čega je jedan bio neblagovremen.

–Vrednovanje idejnih arhitektonskih izvršeno je izvršeno prema prostornim, estetskim, ekološkim i ekonomskim kriterijumima i zajednički je zaključeno, a na osnovu pojedinačnih izvještaja da idejna projektna rješenja nisu zadovoljila postavljene kriterijume. Nijesu ostvareni arhitektonski i funkcionalni kvaliteti objekata počev od rješenja stambenih jedinica, pa do objekata u cjelini, kao i njihovog odnosa prema okruženju. Arhitektonsko-oblikovna rješenja objekata nisu zadovoljavajuća u pogledu originalnosti, inovativnosti, izvornosti i kreativnosti. Ponuđena rješenja su samo deklarativno opredijeljena za korišćenje alternativnih izvora energije. Prezentirana idejna rješenja ne nude racionalnost ni u pogledu izgradnje ni održavanja, dok osnovna neracionalnost proističe iz znatno manjih projektovanih površina od planiranih. Nedostatak kvalitetnog funkcionalno-oblikovanog koncepta uskratio je mogućnost izbora rješenja koje bi se moglo unaprijediti kroz dalju razradu, tako da se raspisivaču konkursa – Univerzitetu Crne Gore predlaže da konkurs proglasi neuspjelim i poništi ga – piše u odluci koju potpisuje Božović.

Iz Strukovne komore arhitekata ranije je saopšteno da će Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma uputiti inicijativu za stavljanje van snage DUP-a Univerzitetski centar- izmjene i dopune.

– Neprijatno smo iznenađeni da je konkurs sproveden sistemom javnih nabavki, ali i da se na ovoj lokaciji u kojoj je već neosporna prevelika izgrađenost, planira izgradnja nekoliko objekata spratnosti do S+P+10, površine oko 63.000 kvadrata. Uvođenje arhitektonskih konkursa u procedure javnih nabavki je neobična praksa, koja ne doprinosi razvoju arhitektonske djelatnosti, već je u potpunosti degradira. U trenutku kada kao struka pokušavamo da arhitektonske usluge izuzmemo iz sistema javnih nabavki i kriterijume najniže cijene eliminišemo kao uslov, raspisuje se projektni konkurs, koji istina cijenu ne definiše kao uslov, međutim otvara jedan opasan presedan koji može imati nesagledive posljedice – saopšteno je ranije iz komore arhitekata.

Dan

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Masakr na Cetinju: 11 mrtvih i 6 ranjenih

U cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubijeno je 11 osoba, dok je šestoro …