Udarne vijesti

Vlada u ozbiljnom problemu: Rasprave će biti, a da li će glasanja?

Lideri partija parlamentarne većine juče na sastanku sa predsjednikom države Milom Đukanovićem nijesu se dogovorili o statusu ugovora sa Crkvom Srbije, na kojem insistira premijer Dritan Abazović, a zbog kojeg bi, svega dva i po mjeseca od konstituisanja, mogla da padne i ova vlada.

Planirano je da se nacrt ugovora sa Crkvom Srbije nađe na današnjoj sjednici Vlade. No, sudeći prema nezvaničnim informacijama Pobjede, ali i na osnovu sinoćnih izjava Abazovića, postoji mogućnost da bude otvorena samo rasprava – ali bez pojedinačnog glasanja ministara, koje bi bilo odgođeno na neko vrijeme

Drugi scenario je da Abazović, ipak, odluči da se ministri izjasne.

Premijer je jučerašnji sastanak u Vladi, koji je trajao tri sata, zbog puta u Austriju napuštio ranije i medijima je kazao da su učesnici razmijenili mišljenja o aktuelnoj temi i u jednoj „ljepšoj i kulturnijoj atmosferi, bez teških riječi“ ponovili ono što je javnost mogla da čuje u prethodnim danima.

EVROPSKI SNOVI

Imamo Vladu, dnevni red je jasan, želim da čujem i sve ministre i želim da ako može u nekoj racionalnoj atmosferi i najboljem duhu da se riješi i ovo pitanje, to bi bila velika stvar – rekao je Abazović.

Opet je ustvrdio kako neko pokušava da destabilizuje Crnu Goru, odnosno poručio je građanima da sami procijene zbog čega to neko radi i kome ide u prilog, te istakao da premijer i Vlada neće podsticati tu destabilizaciju.

Na pitanje Pobjede da li su na sastanku predstavnici DPS-a i SDP-a, stranaka koje se oštro protive objavljenom nacrtu ugovora, najavili da će uskratiti podršku Vladi ukoliko se ovakav dokument izglasa, premijer je odgovorio odrečno.

To nije rečeno. Naprotiv, svi stavovi su bili da bi Vlada trebalo da se sačuva, da je mnogo pogubno da se u ovakvoj atmosferi, generalno i bez izborne reforme i bez Sudskog savjeta, Ustavnog suda, ide u izborni proces – istakao je Abazović.

Ipak, dodao je, čuli su se i stavovi ljudi koji imaju neku rezervu prema ugovoru „da bi možda bilo bolje da se malo iskomunicira i da se na bolji način odrade i neke dodatne konsultacije“.

Vlada može da se sruši, ali se onda ruše evropski snovi Crne Gore. Što to znači – nema Sudskog savjeta, Ustavnog suda, VDT. Svako ko želi da sruši Vladu, taj želi da Crnu Goru udalji od Evropske unije – poručio je Abazović.

Na inicijativu novinarke Pobjede da pojasni sporne članove iz objavljenog nacrta ugovora na koje je ukazivao dio stručne i laičke javnosti, predstavio je kako on to vidi. Pojašnjavajući član 2 u kojem piše da: „država priznaje kоntinuitet pravnоg subjektiviteta i u skladu sa svоjim Ustavоm jemči Crkvi i njenim crkvenо-pravnim licima (…) vršenje javnоpravnih оvlašćenja u Crnоj Gоri u skladu sa pravоslavnim kanоnskim pravоm i Ustavоm SPC“, prema njegovoj percepciji javno-pravnim ovlašćenjima Crkvi Srbije se samo omogućava da „izda krštenicu“.

  • Da mogu kao Crkva nekome ko se krsti da izdaju krštenicu. To kad objasnite ljudima, svako ko je racionalan kaže: pa, to je potpuno okej, a ne da dobije ovlašćenja države da radi ono što rade državni organi – rekao je Abazović.

Stav 6 člana 7 nacrta ugovora, u kojem piše da „u оbjektima i prоstоrima iz stava 3 оvоg člana državni оrgani ne mоgu preduzimati bezbjednоsne mjere bez prethоdnоg оdоbrenja nadležnih crkvenih оrgana, оsim u slučajevima kada tо nalažu razlоzi hitnоsti zaštite živоta i zdravlja ljudi“ – Abazoviću nije jasno zbog čega je sporan.

Taj je član, objasnio je, „prepisan iz drugih“ i pojasnio da „uniformisana policija ne ulazi u hotele sa pet zvjezdica, ne ulazi u Skupštinu, uniformisana policija vam ne ulazi ni u stan, ni u kuću bez naloga suda“?!

– Ako ima nalog ili ako je ugrožena bezbjednost i zdravlje građana može da uđe bez ikakve restrikcije i da ne pita. To piše – tvrdi Abazović, iako se to ne pominje u dokumentu.

Pobjeda

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Za vikend pad temperature za 10 stepeni

Dejstvo talasa rekordnih temperatura od danas će postepeno slabiti i ovim se završava četvrti tropski …