Udarne vijesti

Otkazani letovi, gužve i izgubljen prtljag: Zašto je došlo do haosa u vazdušnom saobraćaju?

Posljednjih dana u evropskom vazdušnom prometu i aerodromovima sve je više problema, javlja HRT. Od dugotrajnih čekanja u redovima, izgubljenog prtljaga, otkazanih i odgođenih letova do nedostatka radnika.

“Glavni razlog je nedostatak sertificiranog osoblja koje radi na poslovima registracije putnika, zaštitnih pregleda putnika i ukrcaja prtljaga i tereta u aviona”, rekao je Slaven Žabo, direktor komercijalnih poslova Croatia Airlinesa gostujući u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Istakao je kako su tokkom pandemije aerodromi djelimično otpuštali zaposlenw i smanjivali plate, te su ljudi odlazili, i sada su se našli u situaciji da te radnike nije lako vratiti. Naglasio je kako u domaćim zračnim lukama nemamo tu razinu problema, te da promet teče relativno nesmetano.

“Croatia Airlines namjerava obaviti sve planirano letenje ove godine. Osigurali smo dovoljno resursa – zaposlenih, aviona i popunjenost kabine u ovom trenutku je oko 62 posto”, istaknuo je Žabo.

Anđelko Ukalović, v. d. predsjednika Samostalnog sindikata djelatnika u vazduhoplovstvu smatra kako COVID kriza nije toliko uticala.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Masakr na Cetinju: 11 mrtvih i 6 ranjenih

U cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubijeno je 11 osoba, dok je šestoro …