Udarne vijesti

Kinezi traže 190 miliona odštete

Iz nevladine organizacije Akcija za socijalnu pravdu (ASP) saopštili su da su odštetni zahtjevi kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC), zbog problema na izgradnji prioritetne dionice auto-puta, najmanje do početka ove godine iznosili više od 190 miliona eura, te da je u najvećem broju potraživanja kineska strana računala i svoj profit od pet odsto.

To, kako navodi izvršna direktorica ASP-a Ines Mrdović, pokazuje dio saznanja te NVO, a tvrdi i da bi stvarni iznos potraživanja mogao biti i veći. U međuvremenu nije poznato da li je i šta od tih odštetnih zahtjeva povučeno ili zatvoreno, ili da li su stigla nova potraživanja kineske strane, ističe Mrdović.

Podsjeća da je ASP nedavno objavila da je CRBC usljed mjera izazvanih epidemijom koronavirusa zatražio 43,6 miliona, koliko su procijenili da košta to što od februara 2020. do sredine te godine nisu mogli da grade prioritetnu dionicu Smokovac – Mateševo po planiranoj dinamici radova.

“Nakon što je francusko italijanski konzorcijum Ingerop Conseil & Ingenierie-Geodata Engineering S.p.A., kojeg Vlada kao Inženjera projekta plaća da kontroliše radove na priroritetnoj dionici, odbio to potraživanje zbog covid epidemije, Kinezi su pokrenuli spor (dio Fidic procedura). Osim covida, većinu ostalih višemilionskih potraživanja CRBC je pokrenuo zbog geoloških uslova na terenu, za koje su smatrali da nijesu odgovarali onome što su našli u Idejnom projektu za izgradnju prioritetne dionice, koji im je služio kao osnov za izradu dijelova Glavnog projekta”, saopšila je Mrdović.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Za vikend pad temperature za 10 stepeni

Dejstvo talasa rekordnih temperatura od danas će postepeno slabiti i ovim se završava četvrti tropski …