Udarne vijesti

Abazović: Rušenjem vlade ruše se i evropski snovi Crne Gore

Premijer Dritan Abazović kazao je da je na današnjem sastanku u Vladi Crne Gore saopšteno kako je stav da bi 43. vladu trebalo sačuvati, te da nije pametno ići na izbore u ovoj situaciji. On je saopštio kako ostaje pri ostavu da Temeljni ugovor sa SPC ne treba da bude tema koja bi pretjerano trebalo da okupira pažnju vlade. Abazović je danas razgovarao sa predsjednikom države Milom Đukanovićem i potpredsjednikom Vlade Raškom Konjevićem.

Može da se sruši Vlada Crne Gore, ali se onda ruše evropski snovi. Nema Ustavnog suda, nema VDT-a, i Crna Gora gubi šansu koja se ukazala nakon krize u Ukrajini. Ići će se na izbore, do kad će se sastaviti nova vlada, da li će i tada biti potrebne većine, mi gubimo evropsku perspektivu”, poručio je Abazović.

Svako ko želi da sruši vladu, kako je rekao, želi da Crnu Goru udalji od Evropske unije (EU), zbog čega građani treba da detektuju pojedince i političke subjekte kojima je to interes.

Kazao je da je žalosno da se Crna Gora bavi crkvenim pitanjima, navodeći kako je siguran “da niko normalan ne želi destabilizaciju Crne Gore”.

“U susret turističkoj sezonu, rastu cijena, lično mislim da je žalosno da se Crna Gora bavi crkvenim pitanjem. To nije moja odlika mog poimanja politike. Sebe smatram izuzetno evropskim političarem, krajnje liberalnim. Ponovio sam svoje stavove – Temeljni ugovor sa SPC, Temeljni ugovor sa CPC, sa svima koji žele aranžman sa državom u skladu sa Ustavom i zakonom”, rekao je Abazović.

Destabilizacija vlade, kako je rekao Abazović, znači kraj evropske perspektive koja se otvorila Crnoj Gori.

Kazao je da bi građani sami trebalo da procijene da li neko želi da destabilizuje Crnu Goru, te kome to ide u prilog: “Siguran sam da niko normalan u Crnoj Gori ne želi destabilizaciju, i niko od naših međunarodnih partnera to ne želi”.

“Neka građani sami razmisle kome takva politika ide u prilog. Premijer i vlada neće podsticati destabilizaciju”, poručio je Abazović.

Svi stavovi na sastanku su bili, kako je naglasio, da vlada treba da se sačuva, te da je pogubno u ovakvoj situaciji da se ide u izborni proces.

“Neki koji imaju rezerve prema Ugvooru sa SPC rekli su da bi možda trebalo da se ide u neke dodatne konsultacije, što smatram dobronamjernim”, saopštio je Abazović.

Zlonamjernim smatra kad se teškim i ekstremističkim izjavama želi dovesti do destabilizacije. On je rekao i da želi da čuje mišljenje svih ministara na sjednici vlade o Temeljnom ugovoru.

RTCG

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Za vikend pad temperature za 10 stepeni

Dejstvo talasa rekordnih temperatura od danas će postepeno slabiti i ovim se završava četvrti tropski …