Udarne vijesti

Solarna oluja će danas pogoditi Zemlju, evo posljedica

Nadolazeća solarna oluja je rezultat sunčeve pjege koja je izbacila veliku količinu solarnih čestica ka Zemlji. Sada, putujuće čestice, poznate i kao solarni vjetar, treba da udare u Zemlju.

Nastala geomagnetna oluja može da izazove smetnje kratkotalasnih radio signala, kao i da izazove projekciju aurore.

Međutim, postavlja se pitanje da li je dovoljno jaka da izazove proširena oštećenja komunikacione mreže ili satelita.

Izvještaj dolazi sa SpaceWeather sajta, koji potvrđuje podatke američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA).

Prognostičari NOAA kažu da postoji šansa za manje geomagnetne oluje klase G1 6. jula, kada se očekuje da će tok solarnog vjetra pogoditi Zemljino magnetno polje. Gasni materijal teče iz rupe nalik kiklopu u sunčevoj atmosferu”, piše u izvještaju.

Sa G1 klasifikacijom, koja označava solarne oluje najslabijeg tipa, dolazeći magnetni fluks vjerovatno neće oštetiti satelite ili GPS sisteme. Međutim, postoji mogućnost ometanja kratkotalasnih radio frekvencija.

NOAA klasifikuje solarne oluje u 5 kategorija, od G1 do G5. Solarna oluja klasifikacije G5, poput Karingtonovog događaja, bi danas ne samo oštetila satelite, uticala na internet i mobilnu mrežu, već bi mogla da izazove kvar naših elektronskih uređaja, kao i kvarove na električnoj mreži.

Takođe bi mogla da izazove i šumske požare zbog svog visoko nabijenog zračenja.

Intenzitet i učestalost solarnih oluja su porasli u nedavnoj prošlosti, kako se sunčeva aktivnost povećava unutar Sunca. Sunce prati solarni ciklus dug 11 godina i približava se fazi solarnog maksimuma, gdje je najaktivnije i može izazvati nasilne solarne oluje.

Nezavisne

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Masakr na Cetinju: 11 mrtvih i 6 ranjenih

U cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubijeno je 11 osoba, dok je šestoro …