Udarne vijesti

Brodogradnja se vratila u Crnu Goru

Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija mr Ervin Ibrahimović, ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković-Đurović i ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović obišli su danas nedavno pristigli plutajući dok za remont superjahti u Bijeloj, zajedno sa rukovodstvom Adriatic 42, na čelu sa predsjednikom Borda direktora dr Radom Antolovićem i predsjednikom Opštine Herceg Novi Stevanom Katićem.

Veliki dan za Crnu Goru. Velike teme, povratak bordogradnje u Crnu Goru, otvaranje novih radnih mjesta. Imamo jedan od najvećih plutajućih dokova i dizalicu koja podiže najveće jahte i manje kruzere. Spremni smo da dočekamo brodove i mega jahte na remont u Bijelu. Raduje me da danas iz Bijele stvaramo jednu novu vrijednost. Kompanija Adriatic 42 tome definitivno doprinosi i želimo im puno uspjeha u daljem radu, naglasio je premijer Abazović.

Predsjednik Vlade je istakao da je ovo samo dobar početak i da će do kraja septembra biti 100 novih radnih mjesta, a sa kooperantima i mnogo više. Premijer je naveo da je od strane predsjednika Borda direktora Antolovića upoznat sa činjenicom da su skoro svi zaposleni iz Crne Gore i da ga to posebno raduje.

Zahvaljujući Vladi Crne Gore i kompaniji Adriatic 42 brodogradilište Bijela i Crna Gora ponovo će biti jasno prepoznati na globalnoj mapi brodogradilišta. Važno je istaći da se radi o projektu koji je vrijedan preko 20 miliona eura i da je u planu da se u narednih pet godina zaposli preko 300 radnika remontuje 14 jahti, a u sljedeće tri godine do 109 jahti, naznačio je potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija mr Ervin Ibrahimović.

Potpredsjednik Ibrahimović je naveo da će navedeno značiti da će Bijela sa ovom kompanijom, a samim tim i Crna Gora, biti prepoznato mjesto za remont jahti, što je izvanredno za Crnu Goru koja je turistička destinacija.

Želim da se, u ime cijelog tima konzorcijuma Adriatic Marinas – Porto Montenegro i DryDocks World Dubai koji stoji iza kompanije Adriatic 42, zahvalim premijeru i njegovom timu na prepoznavanju važnosti ovog projekta i na ogromnoj podršci koju dobijamo u cijelom procesu. Važno nam je da sa najviših adresa dobijamo vjetar u leđa, koji podrazumijeva i efikasnu institucionalnu saradnju. Za nas, a bez imalo pretjerivanja i za cijelu Crnu Goru, dolazak plutajućeg doka predstavlja pravu prekretnicu i osnovni temelj za preporod industrije brodogradnje i remonta. To ne bi bilo moguće bez plutajućeg doka. U pitanju je dok nove generacije vrijedan više miliona dolara. Dugačak je 180 metara, širok 37 metara i ima kapacitet od 10.000 tona teretnih plovila. To će nam omogućiti da ovdje remontujemo najveće svjetske jahte. Na taj način Crnu Goru pozicioniramo još bolje na svjetskoj jahting mapi i pružamo vrlo jedinstvenu ponudu – da na samo nekoliko minuta vlasnici jahti imaju Porto Montenegro – luksuzni jahting rizort i Adriatic 42 – najbolje mjesto za remont luksuznih mega jahti i superjahti, kazao je predsjednik Borda direktora Adriatic 42, dr Rade Antolović koji je poručio da je dosad u projekat investirano oko 40 milion eura te da im je cilj da prije kraja ove godine počne rad prve faze jedinstvenog Maga Yacht Repair & Maintenance objekta.

Ranije danas, premijer Abazović i ministri obišli su lokaciju budućeg vodenog terminala na Aerodromu u Tivtu koji će narednih dana biti stavljen u funkciju, zajedno sa rukovodstvom JP Morsko dobro, Mladenom Mikijeljom i Blažom Rađenovićem, Aerodroma Crne Gore, Nebojšom Đokovićem i Eldinom Dobardžićem, Opštine Tivat, na čelu sa Željkom Komnenovićem.

U jednom rekordnom roku, uz veliki angažman Morskog dobra, Ministarstva ekologije i prostornog planiranja, Aerodroma Crne Gore, turisti koji budu slijetali na Aerodrom Tivat mislim da će taj prvi utisak, koji se u psihologiji zove “halo efekat” biti fantastičan. Ko god bude krenuo Bokokotorskim zalivom da ide prema svom smještaju, mislim da će već steći jedan sjajan utisak o Crnoj Gori, uživati u ljepotama, i da neće čekati duge kolone koje se stvaraju na trajektu. To će značajno obogatiti našu turističku ponudu. To su projekti koji nas interesuju, naglasio je premijer Abazović u izjavi za medije.

Predsjednik Vlade Abazović je naveo da će tender za izradu modernog terminala biti otvoren na jesen, kada se očekuje i jedan ozbiljan operator koji bi vodeni terminal trebao da organizuje na najbolji mogući način. Premijer je kazao da postoji veliko interesovanje velikih hotela da imaju svoje vezove, kao i pojedinaca koji rade kao taksi službe za prevoz zainteresovanih putnika.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Masakr na Cetinju: 11 mrtvih i 6 ranjenih

U cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubijeno je 11 osoba, dok je šestoro …