Prevoznik Alivodić se predomislio: Vratiće autobuse za Ponare, Botun i Lijevu Rijeku

Autobusi prevoznika Harisa Alivodića ni juče nisu saobraćali ka Botunu i Ponarima. Da li je u međuvremenu od kada je obustavio prevoz putnika ka Zeti, Lijevoj Rijeci i Kokotima, od petka 1. jula, pronađeno rješenje za ovaj problem juče nijesmo uspjeli da saznamo od Alivodića jer on nije odgovarao na naše pozive. Na ćutanje ne bi trebalo da se odlučuje bilo ko ko se bavi poslom od javnog interesa i ko je u ugovornom odnosu sa lokalnom samoupravom.

Odgovor da li je pronađeno rješenje kako bi se uspostavio normalan prevoz putnika juče smo tražili i od Sekretarijata za saobraćaj. Iz organa uprave kojim rukovodi Lazarela Kalezić je saopšteno da će prevoznik nastaviti da saobraćaj na svim linijama koje je obustavio. Nije rečeno kada će nastaviti.

Prema informacijama koje smo dobili na sastanku sa predstavnikom Gradski saobraćaj PG, Harisom Alivodićem nastaviće se obavljanje prevoza na linijama L-13, L-26, L-28 i L-54/55. Kao što smo u ranijim prilikama već ukazali, Glavni grad je u prethodnom periodu obezbijedio pomoć prevoznicima sa ciljem da korisnicima, odnosno građanima, obezbijedimo kontinuitet usluge i zaštitu od dodatnih izdataka. Međutim, pokazalo se da to ne predstavlja dugoročno rješenje. Imajući u vidu to, obratili smo se Vladi Crne Gore, Ministarstvu kapitalnih investicija, sa zahtjevom da shodno svojim nadležnostima i zakonskoj regulativi primijene i druge aktivne mjere kao vid pomoći sektoru linijskog prevoza putnikka – saopšteno je iz Sekretarijata za saobraćaj.

Predsjednica Opštine Golubovci Tanja Stajović saopštili su da su juče dobili jednu pritužbu da u Zeti nema prevoza.

Stigla je žalba da nema prevoza. Sasvim je svejedno da li se jedna ili više osoba žalilo, nama je svaka pritužba jako bitna. Odmah smo stupili u kontakt sa Sekretarijatom za saobraćaj i čekamo odgovor – navodi Stajović.

Za kupovinu autobusa zadužuju se četiri miliona eura

Glavni grad će se kreditno zadužiti četiri miliona eura za kupovinu novih autobusa, a o ovoj namjeri će se danas, po hitno postupku, izjasniti odbornici u Skupštini Glavnog grada. Kredit će, kako je naznačeno u dokumentu, uzeti kod NLB banke. Ukupan rok otplate sa grejs periodom je deset godina, od čega su dvije godine grejs period, kamata je 1,98% varijabilna + 6M euribor, bez troškova obrade kredita, dok je način otplate u tromjesečnim anuitetima.

– Skupština Glavnog grada je na sjednici 30. juna donijela odluku o kreditnom zaduženju Glavnog grada za kupovinu autobusa i iznosu od pet miliona eura kod NLB banke. Saglasnost Vlade je izostala, odnosno Glavni grad, po ovom pitanju, nikada nije dobio odgovor ili akt od strane tadašnjeg Ministarstva finansija i socijalnog staranja. Uzimajući u obzir značaj nabavke novih autobusa za osavremenjavanje javnog prevoza u gradu i kvalitetno pružanje usluge građanima, Glavni grad je u 2022. godinu kupio 16 autobusa iz sopstvenih finansijskih sredstava – navodi se u dokumentu.

U dokumentu je naznačeno da rad već duže vrijeme intezivno radi na modernizaciji svih aspekata javnog prevoza.

Dan

Provjerite slična mjesta

Sjutra predstavljanje Studije opravdanosti izgradnje auto-puta

Ministarstvo kapitalnih investicija, uz podršku WBIF kancelarije u Crnoj Gori, u utorak 4. oktobra 2022. …