Nude visoke plate i smještaj da bi privukli radnike

Vodeći lanci evropskih hotela zapošljavaju radnike bez iskustva dok menadžeri priznaju da im se višegodišnja praksa slabog plaćanja osoblja obila o glavu usljed čega ne mogu da ispune postpandemijsku potražnju.

Hiljade zaposlenih napustile su ugostiteljsku industriju kada je međunarodno putovanje obustavljeno tokom pandemije. Mnogi su odlučili da se nikada ne vrate i našli su bolje plaćene poslove, usljed čega su hotelijeri suočeni s akutnim manjkom radne snage.

Najveći evropski hotelijer Accor ACCP.PA sprovodi probne inicijative kako bi regrutovao ljude koji prethodno nijesu radili u toj industriji, kazao je za Rojters izvršni direktor Sebastijan Bazin.Kompaniji Accor, koja upravlja brendovima poput Mercure, Ibis i Fairmont u preko 110 država, potrebno je 35 000 radnika na globalnom nivou, kazao je on.

Pola vremena smo bili slijepi, nijesmo dovoljno obraćali pažnju i vjerovatno predugo neke ljude nijesmo dovoljno plaćali. Dakle, ovo je poziv na buđenje, kazao je izvršni direktor najveće evropske hotelijerske grupe

”Pokušali smo u Lionu i Bordou prije deset dana, a tokom vikenda smo vodili razgovore s ljudima koji nijesu donijeli biografiju, nemaju prethodnog iskustva i oni su zapošljavani u roku od 24 sata”, kazao je Bazin.

U kratkom roku, Accor u Francuskoj popunjava rupe mladim ljudima i migrantima i pritom ograničava usluge.

”To su studenti, ljudi koji dolaze iz Sjeverne Afrike”, kazao je Bazin. “A u suštini zatvaramo restorane za ručak ili ih otvaramo samo pet dana nedjeljno. Nema drugog rješenja.”

Novozaposleni imaju obuku od šest sati kako bi naučili posao, kazao je on za Rojters.

Manjak radne snage je naročito izražen u Španiji i Portugalu, gdje je turizam imao udio od 13 i 5 odsto u privrednoj proizvodnji prije pandemije.

Tamošnji hotelijeri nude visoke plate, besplatan smještaj i povoljnosti poput bonusa i zdravstvenog osiguranja.

”Mnogi zaposleni su odlučili da pređu u druge sektore, stoga počinjemo od nule i moramo da se borimo za talentovane”, kazao je Gabrijel Eskarer, izvršni direktor španskog hotelijera Melia, MEL.MC.

Kako bi privukla zaposlene, ta kompanija je nedavno obezbijedila smještaj, ponekad u hotelskim sobama usljed nedostataka smještaja za iznajmljivanje blizu odmarališta.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Sjutra predstavljanje Studije opravdanosti izgradnje auto-puta

Ministarstvo kapitalnih investicija, uz podršku WBIF kancelarije u Crnoj Gori, u utorak 4. oktobra 2022. …