Udarne vijesti

ABAZOVIĆ: Ostavljen izvan EU, Zapadni Balkan postaje atraktivan za različita takmičenja velikih sila

„Ruska agresija i rušenje međunarodnog poretka pokazuju važnost stabilnosti i evropske budućnosti regiona Zapadnog Balkana“, istakao je predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović tokom učešća na 26. godišnjem vladinom okruglom stolu pod nazivom „Antiteze, transformacije i dostignuća u svijetu koji se mijenja“ u organizaciji medijske grupacije „Economist“.

Na panelu koji se održava u Atini pod nazivom „Jugoistočna Evropa: Može li postojati stabilnost i prosperitet u regionu?“, predsjednik Vlade Abazović naglasio je da je pristupanje EU najbolja moguća opcija u promociji stabilnosti, prosperiteta i sigurnosti ne samo regiona, već i šire.

Ključni faktor za stabilnost je jačanje transatlantske veze i bliža saradnja SAD i EU. Ključni spoljnopolitički cilj Crne Gore je da bude punopravna članica EU, baštineći dobrosusjedske odnose, naznačio je premijer Abazović u svom izlaganju.

Predsjednik Vlade Abazović je kazao da hipotetički ostavljen izvan EU, Zapadni Balkan postaje atraktivan za različita takmičenja velikih sila.

Na panelu se razgovaralo o tome kakve su implikacije za region nakon ruske invazije na Ukrajinu, energetskoj krizi i pregovorima o pristupanju EU.

Uz predsjednika Vlade Abazovića učesnici panela bili su i Albin Kurti, predsjednik Vlade Kosova, Stjuart Pič, specijalni izaslanik UK za Zapadni Balkan, kao i Dora Bakojanis i George Katrougkalos, bivši ministri vanjskih poslova Grčke.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Masakr na Cetinju: 11 mrtvih i 6 ranjenih

U cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubijeno je 11 osoba, dok je šestoro …