Udarne vijesti

Uložite novac u luksuzne satove – isplativije od kriptovaluta

Sada kada vrijednost kriptovaluta i akcija tehnoloških kompanija pada, a kamatne stope rastu, raste broj onih koji su spremni da prodaju svoje satove.

Naime, nezapamćen rast cijena najtraženijih polovnih luksuznih satova pokazuje znake smirivanja nakon što su neki vlasnici ponudili na prodaju svoje Rolex i Patek Philippe modele, pokazao je novi indeks platforme Subdial.

Indeks Subdial50, koji prati svjetske cijene 50 najprodavanijih luksuznih satova, izgubio je oko šest odsto svoje vrijednosti u prethodnih 30 dana. Crni Rolex Daytona, koji se vodi pod oznakom 116500LN, izgubio je 10 odsto svoje vrednosti prošlog mjeseca, iako je njegova vrijednost i dalje 19 odsto viša na godišnjem nivou. Plavi Patek Philippe Nautilus 5711 sportski sat, čija je maloprodajna cijena oko 119.000 funti (145.230 dolara), izgubio je oko 12 odsto u posljednjih 30 dana nakon skoka od 44 odsto u posljednjih 12 meseci, pokazuju podaci.

“Tražnja za nekim modelima je naglo porasla, ali su se cene vratile na malo razumniju meru koja je u skladu sa realnom potražnjom,” rekao je Ros Krejn, jedan od osnivača kompanije Subdial i jedan od naučnika koji su kreirali indeks.

Indeks uključuje modele Rolex Daytona, Datejust, i Submariner, kao i nekoliko modela Patek Philippe Nautilus i model Royal Oak kompanije Audemars Piguet je u prethodnoj godini porastao za oko 32 odsto, piše Blumberg.

To ulaganje u polovne luksuzne satove čini profitabilnijim od drugih alternativnih investicija, uključujući oldtajmere, zlato i zasigurno kriptovalute, koji su prethodnih mjeseci zabilježili veliki pad. Indeks S&P 500 je takođe na putu da zabeleži najgorih šest mjeseci od 1970. Šest godina nakon pomenutog pada je Patek prodala svoj prvi model sata “Nautilus” (tada prodavanog po cijeni od 3.100 dolara).

Interesovanje za kolekcionarske primjerke starih modela satova je svoj vrhunac doživelo za vreme pandemije virusa korona, jer su ih kupci, zatvoreni u kućama i sa viškom novca, naručivali preko interneta, prenosi Bankar.rs. Neki investitori, koji su ostvarili dobitke na tržištu kriptovaluta i akcija tehnoloških kompanija, polovne satove su videli kao sljedeću vrstu poželjnih investicija.

Cene nekih modela proizvođača Rolex, Patek Philippe i Audemars Piguet porasle su više od dva puta jer su tržište, na kojem su do tada bili uglavnom kolekcionari i kupci iz hobija, preplavili novi ulagači. Nakon što je kompanija Patek objavila da prestaje sa proizvodnjom modela “5711 nautilus”, njegova cijena je još više porasla.

Sada kada vrednost kriptovaluta i akcija tehnoloških kompanija naglo pada, a kamatne stope rastu, raste broj onih koji su spremni da prodaju svoje satove.

Platforma Subdial je takođe kreirala i indekse koji prate nešto jeftinije brendove kao što su Omega, Cartier i Tudor. Vrednost polovnih Omega satova je u prosjeku pala za tri odsto u prethodnih 30 dana, dok je indeks koji prati Cartier neznatno porastao. Vrednost Tudor satova pala je za oko jedan odsto.

B92

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Za vikend pad temperature za 10 stepeni

Dejstvo talasa rekordnih temperatura od danas će postepeno slabiti i ovim se završava četvrti tropski …