POLITIKA: Abazović, ali i Vučić pogurali reizbor Milutina Đukanovića


Premijer Dritan Abazović je, na iznenađenje javnosti, ali i dijela ministara, 23. juna ove godine predložio da Milutin Đukanović ostane na čelu Odbora direktora EPCG. U zvaničnom prijedlogu nadležnog ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića, Đukanovićevo ime nije bilo na spisku predloženih članova.

Abazovićevoj odluci se usprotivio SDP, ali i Bošnjačka stranka tako da je 28. juna, nakon što je reizabran Đukanović, član Odbota direktora Adis Balota iz SDP-a podnio ostavku.

Tim njegovim činom prestao je mandat novoizabranog odbora, pa će nakon njegove registracije u centralnom registru privrednih subjekata biti sazvana nova sjednica Skupštine akcionara na kojoj će se birati novi odbor. Ostavka jednog člana po Statutu povlači i pad odbora direktora tako da će se opet nakon administrativnih tokova iz centralnog registra ponoviti Skupština akcionara i izabrati odbor direktora.

Reizbor Đukanovića se dovodi u vezu sa neformalnim dogovorima na relaciji DF-Ura po kojem bi neki funkcioneri DF-a zadržali funkcije po dubini u zamjenu za njihovo glasanje u parlamentu za čelnike pravosudnih funkcija, ali i potencijalnu podršku u slučaju da suverenističke stranke odluče da obore Vladu zbog spornog ugovora sa Crkvom Srbije.

Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, za opstanak Milutina Đukanovića na čelu EPCG lobirao je i kabinet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i to neposredno prije Abazovićeve posjete Srbiji. Đukanović je u svojstvu predsjednika Odbora direktora EPCG prošle godine posjetio Srbiju, ali i posredovao u poslu Elektroprivrede Srbije sa Rudnikom uglja o prodaji domaćeg uglja. Stručna javnost taj ugovor smatra nepovoljnim po Crnu Goru i polukolonijalnim.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Izabran novi Odbor direktora EPCG, nema Jokovića

Na vanrednoj Skupštini akcionara Elektroprivrede Crne Gore izabran je novi Odbor direktora u sastavu Ivan …