Pića i elektronika u Crnoj Gori skuplja nego u EU

Cijene alkoholnih i bezalkoholnih pića, kao i elektronskih uređaja u Crnoj Gori prethodne godine bile su veće od prosjeka Evropske unije (EU), dok su cijene interneta, bijele tehnike, odjeće i obuće bile tek neznatno jeftinije, pokazuje istraživanje statističke kancelarije Eurostat.

Ukupni nivo cijena roba i usluga u Crnoj Gori iznosio je 60 odsto prosjeka EU, što je uvećanje za 3,5 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Te cijene su identične kao i u susjednoj Srbiji i Albaniji, dok su veće u odnosu na Bosnu i Hercegovinu i Sjevernu Makedoniju, Tursku, ali i u odnosu na članice EU poput Rumunije i Bugarske, dok su identične u odnosu na Poljsku.

Alkoholna pića prethodne godine u Crnoj Gori su bila najskuplja na cijelom Balkanu, a cijene su bile veće za 22 odsto nego što je EU prosjek. Uz to, za sok, kafu, vodu (bezalkoholna pića) građanin Crne Gore je morao izdvojiti sedam odsto više nego prosječni građanin EU, ako uzmemo za primjer da je cijena tih proizvoda u EU bila jedan euro.

Od evropskog prosjeka veće su još bile cijene elektronskih uređaja (televizori, računari…) i to za tri odsto, što je ipak jeftinije nego u susjednoj Srbiji gdje su cijene veće za oko 16 odsto, a u Albaniji za deset.

Provjerite slična mjesta

Ovo su najbolji i nagrađeni službenici MUP-a

Bezbjednost i očuvanje unutrašnjeg poretka temeljne su vrijednosti od nastanka državnih institucija sve do današanje …