Loša hidrološka situacija, vodostaj Krupca nikad niži

Ne pamti se niži vodostaj u jezeru Krupac, upozoravaju Nikšićani. Loša hidrološka situacija i cijena veća od 350 eura po megavat satu iz uvoza uslovili su da nivo jezera Krupac u Nikšiću drastično opadne. Nizak vodostaj je razočarao posjetioce, pa je plaža na jezeru gotovo prazna. Sa druge strane, iz EPCG kažu, da vodu iz Krupca ovog ljeta neće više crpiti za potrebe Hidroelektrane Perućica.

Hidroelektrane Perućica.

Mjesta na plaži ima dovoljno, ali kupača na Krupcu gotovo da nema. Samo rijetki odluče da se rashlade u nikšićkom moru. Ipak, i rijetkim gostima uglavnom smeta nizak vodostaj.

“Vrijeme je lijepo, voda je topla, samo bi trebalo da je veći vodostaj, pošto je dosta iscrpljeno”, kaže Slavica Perović.

“Meni lično ne smeta taj niži vodostaj. Ne znam šta se desilo, ali nadamo se da će se to popraviti sa kišama prvim”, ističe Vasiljka Marojević.

“Bilo je godina kad je vodostaj u ovom dijelu godine bio niži, ali ovakav nikad. Naravno da smeta. Kad sam bio upravo u vodi imamo mali pojas pijeska i tu odmah ide mulj i trava, neprijatno je jednostavno”, priča Miroslav Milićević.

Iz EPCG kažu da postoje dva razloga zbog kojih je nivo vode u Krupcu nizak.

Tomaš Damjanović iz Elektroprivrede Crne Gore naglašava da ove godine je kombinacija loše hidrologije i prije svega i iznad svega veoma nepovoljnog stanja na berzi u smislu cijena električne energije.

“To je uslovilo da prosto moramo da biramo ono što je prioritetna opcija”, kaže Damjanović.

Trenutni kapacitet Krupca je na 45 procenata od maksimuma, a iz EPCG imaju i dobru vijest za kupače – vodu iz akumulacije ovog ljeta neće više koristiti za potrebe HE Perućica.

“Već su počeli radovi na kanalu Moštanica, tako da odvod vode iz Krupca nije opcija. Generalno, HE Perućica bi se u nekom narednom periodu, do septembra-oktobra, crpila samo u slučaju neke teške havarije, a nadamo se da do toga neće doći”, naglašava Damjanović.

Nikšićanima ostaje za utjehu što nivo Krupca neće opadati. I sa ovako niskim vodostajem i dalje se, koliko-toliko mogu rashladiti.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Otvara se škola za pastire, interesovanje veliko

Kad im je dosta stresa, buke, gužve i asfalta, mnogi često kažu da će “otići …