Udarne vijesti

Glavni grad subvencioniše proizvodnju žitarica

Imajući na umu globalnu nestašicu hrane kao i ubrzan rast cijena, Glavni grad je posredstvom Službe za podršku poljoprivredi pokušao da, kroz širi dijapazon ponude i mogućnosti, pruži dodatnu podršku poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije glavnog grada.

S tim u vezi, kroz Sporazum o saradnji sa Opštinom u okviru Glavnog grada – Golubovci, ove godine povećan je iznos subvencije za podršku žetvi žitarica i berbi kukuruza tako da će poljoprivrednici sa cijele teritorije glavnog grada biti u obavezi da za ralo požnjevene pšenice plate 15€, dok je preostalih 15€ obuhvaćeno subvencijom. Kada otpočne berba kukuruza, poljoprivrednici će biti u obavezi da po ralu obranog kukuruza plate 15€, a preostalih ostatak 25€ će biti subvencionirano. Kroz podršku od 50% za žitarice i 65% za kukuruz, stimulišemo proizvodnju deficitarnih proizvoda sa preko 55% više sredstava u odnosu na prošlu godinu.

Rukovodilac Službe za podršku poljoprivredi Glavnog grada, sa saradnicima, posjetio je poljoprivrednike, te je prilikom obilaska konstatovano da žetva teče nesmetano, da su površine pod zasadima slične kao i prethodne godine, ali da je prinos nešto manji zbog činjenice da mnogi poljoprivrednici nijesu đubrili parcele ili su to uradili mnogu skromnije nego prethodnih godina zbog enormnih cijena vještačkog đubriva.

Ukoliko vremenske prilike budu ovakve i narednih dana, žetva će na teritoriji Glavnog grada biti okončana tokom naredne dvije sedmice, pa molimo sve zainteresovane da se na vrijeme jave vršiocima žetve ili Službama za poljoprivredu Glavnog grada i Opštine u okviru Glavnog grada – Golubovci.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Masakr na Cetinju: 11 mrtvih i 6 ranjenih

U cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubijeno je 11 osoba, dok je šestoro …