Kovačević: Svi čuvaju energente, a mi ih izvozimo ispod cijene

Odluka Rudnika uglja (RUP) o prodaji uglja Elektroprivredi Srbije (EPS) u trenutku globalne energetske krize je štetna i nelogična jer svi čuvaju svoje energente, osim što ih mi izvozimo ispod cijene – ocijenio je predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević. On je od kraja 2018. godine do sredine prošle godine bio direktor Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE).

Čini mi se nelogičnim da je cijena tone uglja 28 eura, dok je većina ostalih država u regionu zabranila izvoz tog energenta – kazao je Kovačević Pobjedi i dodao da je nedavno predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naveo da je prosječna cijena tone uglja koji oni nabavljaju 75 eura.

Rudnik uglja je 25. maja potpisao ugovor o kupoprodaji mrkog lignitnog uglja sa Elektroprivredom Srbije (EPS). Ugovorom je, kako je ranije saopšteno iz RUP-a, predviđena isporuka prvih 40 hiljada tona od planirane ukupne količine od 300 hiljada tona uglja. Cijena uglja iznosi 28,8 eura bez PDV-a za kvalitet toplotne moći od osam hiljada kJ/kg po toni, pri čemu se vrši korekcija cijene ponderisanjem u rasponu toplotne moći od sedam hiljada do deset hiljada kJ/kg.

Ovo je štetan ugovor i problematična cijena. Smatram da Termoelektrana može ostati bez uglja jer količine koje se eksploatišu očigledno neće biti dovoljne ukoliko se investicioni radovi na otvaranju novih rudarskih kopova izmještanjem rijeke Ćehotine ne završe. A očigledno je da oni to ne misle da rade, odnosno da to ne mogu izvesti – kazao je Kovačević.

On smatra da bi o ovom ugovoru trebalo da se izjasni Vlada odnosno Ministarstvo kapitalnih investicija.

Oni su već trebali da reaguju po tom pitanju i da obavijeste javnost da li je ovaj ugovor možda dobar, a možda i odličan, a sve su indicije da je taj ugovor vrlo neprimjeren u postojećoj situaciji i u Evropi, regionu i svijetu po pitanju energenata, jer svi čuvaju svoje energente, osim što ih mi izvozimo ispod cijene – zaključio je Kovačević.
Realizacija ugovora je počela 10. juna kad je sa separacije Doganje u pravcu Prijepolja krenulo šest kamiona nosivosti 25 tona. Iz RUP-a je saopšteno da će, prema planu, kamioni u dvije smjene obavljati dnevnu isporuku 400 do 600 tona uglja. Na željezničkoj stanici u Prijepolju vrši se utovar uglja u teretne vagone.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Predstavljen Plan spasa za Institut

‘’Parcijalna i ad hoc rješenja nijesu kvalitetna i održiva. Stečaj nije opcija, ali ni štrajk …