Udarne vijesti
solana

Država upisana kao vlasnik Solane, akcionari spremaju tužbe

Zemljište Solane, skoro 15 miliona kvadrata, upisano je u katastru kao vlasništvo države Crne Gore. Uprava za katastar i državnu imovinu (UKDI) to je uradila pošto je Ministarstvo finansija (MF), kao drugostepeni organ, odbilo žalbu stečajne uprave Solane i potvrdilo prvostepeno rješenje državne Uprave. Riječ je o katastarskoj opštini Ulcinjsko polje, LN 182. Imovina je upisana kao svojina države 30. juna, a o tome nije bio obaviješten stečajni upravnik Žarko Ostojić, koji je od novinara “Dana” saznao za upis imovine Solane na državu.

Ostojić je “Danu” kazao da odluku MF-a nije dobio, a da se, sudeći prema podacima iz katastra, zemljište vodi na državu, a objekti na Solanu. Istakao je i da je prvostepenim rješenjem Uprave cjelokupna imovina prepisuje na državu, a da MF to rješenje može da potvrdi ili odbije. Zbog toga je kazao, da mu je čudno, da je katastar zemljište upisao na državu, a objekte koji nemaju gotovo nikakvu vrijednost na državu.

“Danu” je nezvanično potvrđeno da je MF potvrdio prvostepeno rješenje Uprave za katastar.

Ostojić je istakao da će kada dobije odluku MF-a podnijeti tužbu Upravnom sudu. Pojasnio je da je Uprava za katastar rješenje donijela na osnovu mišljenja Savjeta za privatizaciju. Ostojić je zbog mišljenja Savjeta podnio tužbu Upravnom sudu, koji je dva puta potvrdio mišljenje Savjeta, odnosno donio odluku u korist države, dok je Vrhovni sud postupak vratio na ponovno odlučivanje.

– Katastar je na bazi mišljenja Savjeta donio prvostepeno rješenje, koje se odnosilo na cjelokupnu imovinu. Ali sada su objekti izdvojeni, odnosno zemljište je na državu, a zgrade na Solanu – pravo korišćenja. Neko se očigledno igra – rekao je Ostojić i dodao da je kao stranka u postupku morao dobiti rješenje MF-a prije promjene vlasništva nad imovinom.

Predstavnik manjinskih akcionara Vladan Gačević je kazao da je odlukom da se država upiše kao vlasnik imovine Solane, potvrđeno da su akcionarima izdate akcije bez pokrića. Zbog toga, kako je najavio, podnijeće tužbu i tražiti preko 200 miliona eura.

– Zatečeni smo odlukom. Sigurni smo da smo u pravu. Ako treba ići ćemo i na međunarodni sud. Prema tome biće velika šteta za državu. U pitanju je imovina 20 hiljada akcionara i država je potvrdila da je izdala akcije bez pokrića. Faktički je izvršila eksporprijaciju Solane, jer nemaju papire da je imovina bila državna – poručio je Gačević.

Većinski vlasnik Solane je Eurofond. To preduzeće je u stečaju više od deset godina. Stečajna uprava je imovinu prodavala više godina, ali niko se nije javio kao kupac. Imovina Solane je procijenjena na 257 miliona eura.

Dan

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Abazović ne želi da pregovara: Čestitam novu koaliciju Bečića i Đukanovića

Mislim da su mnoge stvari jasnije, čestitam novu koaliciju Alekse Bečića i Mila Đukanovića, nadam …