Udarne vijesti

Ukrala četiri milijarde dolara pa nestala, evo njenog identiteta

FBI je dodao Ruju Ignatovu, takozvanu “kriptokraljicu” na svoju listu 10 najtraženijih bjegunaca zbog navodne prevare investitora za više od 4 milijarde dolara preko OneCoina, kompanije za kriptovalute kojoj je pomogla da se osnuje 2014. godine.

Taj potez uslijedio je nakon što je Europol ranije ove godine dodao Ignatovu (42) na svoju listu najtraženijih.

“To je važan alat za nas, lista prvih 10”, rekao je pomoćnik direktora FBI-a Michael Driscoll novinarima tokom brifinga za novinare u četvrtak.

“Mislimo da je javnost u najboljoj poziciji da pomogne”, dodao je.

Ignatova, bugarska advokatica, tvrdila je da je izmislila kriptovalutu koja bi bila konkurentna Bitcoinu. Ona i drugi su navodno davali lažne izjave dok su tražili ulaganja i promovisali OneCoin kroz marketinšku strategiju na više nivoa, navodi FBI.

OneCoin je također tvrdio da ima privatni blockchain, za razliku od javnog i provjerljivog koji imaju druge virtuelne valute, a vrijednost OneCoina odredila je kompanija, a ne potražnja na tržištu, rekao je FBI.

FBI navodi da je Ignatova na kraju uvjerila investitore da joj daju milijarde dolara, kapitalizirajući buku oko kriptovaluta, prije nego što je nestala 2017. nakon što je izdat savezni nalog za njeno hapšenje.

“Ima puno novca i prilično je brzo krenula na put”, rekao je Driscoll.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Za vikend pad temperature za 10 stepeni

Dejstvo talasa rekordnih temperatura od danas će postepeno slabiti i ovim se završava četvrti tropski …