Lavrov Zapadu: Željezna zavjesa se spušta, samo budite oprezni

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov govorio je na konferenciji za medije o odnosima Zapada i Rusije te je uporedio današnje napetosti s periodom Hladnog rata.

Komentirajući NATO samit u Madridu, Lavrov je pokazao kako su zemlje članice ove alijanse pokazale da očekuju bezuslovnu poslušnost svih zemalja.

“Vjerujem da je svima jasno šta očekuju. Ne bježe od toga da pričaju o tome, a to su još jednom rekli i na samitu u Madridu. Od svih država očekuju bezuslovnu poslušnost njihovoj volji što odražava njihove egoistične interese, prvenstveno američke”, rekao je Lavrov.

Uprkos činjenici da je NATO u novom Strateškom konceptu Rusiju definirao kao direktnu prijetnju, Lavrov naglašava kako je Osnivački akt između Rusije i NATO-a još uvijek na snazi.

“U pravnom smislu, on još uvijek postoji. Nismo pokrenuli proceduru za raskid ovog sporazuma. U NATO-u se uoči samita dugo i glasno raspravljalo o tome da li je ovaj osnivački akt neophodan ili je bolje odustati od toga. Na kraju su se odlučili na to da se ne dotiču ove teme”, mišljenja je Lavrov.

Kada je riječ o odnosima Rusije i Zapada, Lavrov je rekao kako Rusija neće prekidati kontakte, ali da se povjerenje značajno mijenja.

“Nikada se nećemo zatvoriti za Evropsku uniju, ali od sada nećemo vjerovati ni njima kao ni Amerikancima. Kada i ako njihova opsesija sopstvenom veličinom prođe i oni nam se obrate s nekom vrstom prijedloga, mi ćemo to pogledati, na šta tačno misle, ali nećemo djelovati samo na osnovu njihovih jednostranih želja. Tražit ćemo jednak tretman”, poručio je šef ruske diplomatije.

Na kraju, naglasio je kako se odnosi između Zapada i Rusije mogu opisati kao hladnoratovski.

Klix

Provjerite slična mjesta

Danas predstavljanje Agrobudžeta, vrijedan 75 miliona eura

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, predstaviće danas Agrobudžet za ovu godinu, vrijedan oko 75 miliona …