Udarne vijesti

Bitkoin pao – kreće ka najgorem mjesecu od svog osnivanja

Bitkoin je na putu da ima svoj najgori tromjesečni gubitak u više od decenije.

Najveća svjetska kriptovaluta izgubila je oko 58 posto svoje vrijednosti u drugom tromjesečju 2022. godine, prema podacima CryptoCompare-a, prenosi portal biznisinfo.ba.

Bitkoin je pao s 45.524 dolara na početku tromesečja i njime se trgovalo za oko 18.000 dolara u četvrtak, poslednjeg dana tromjesečnog razdoblja, prema podacima CoinDeska.

Ovo je najgore tromesečno ostvarenje za bitkoin od trećeg tromesečja 2011. kada je izgubio 68,1 posto svoje vrednosti.

Bitkoin je u junu pao za 39,8 posto i kreće ka najgorem mesecu ikada, od 2010. godine kada je postao dostupan na berzama, pokazuju podaci Coin Metrics.

U međuvremenu, ether je pao za 69,3 posto u drugom tromjesečju i na putu je ka svom najgorem tromjesečju od svog početka 2015. godine, prema podacima Coin Metrics.

Šta su razlozi pada?

Cijene kriptovaluta su u ovom tromjesečju bile pod jakim pritiskom usred nagle inflacije zbog koje su centralne banke širom svijeta podigle kamatne stope i dovele do rasprodaje rizične imovine, poput dionica i digitalnih valuta.

Pad cinena takođe je razotkrio probleme s nekoliko firmi i projekata kriptovaluta, posebno onih u kreditnom prostoru i kompanijma s visokom finansijskom polugom.

Brojna pitanja visokog profila izašla su na vidjelo tokom ovog tromjesečja.

B92

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Za vikend pad temperature za 10 stepeni

Dejstvo talasa rekordnih temperatura od danas će postepeno slabiti i ovim se završava četvrti tropski …