Udarne vijesti
Beograd, 18. februara 2021.- ARHIVSKA FOTOGRAFIJA OD 3. oktobra 2019.-Mitropolit zagrebacko ljubljanski Porfirije (Peric) danas je izabran za 46. naslednika na tronu Svetog Save, kada je njegovo ime iz jevandjelja izvukao monah Matej, a preostala dva kandidata koja su dobila podrsku 36 clanova Sabora bili su i vladika backi Irinej i banjalucki Jefrem.Njegov izbor oglasila su i zvona sa Hrama Svetog Save i Saborne crkve u Beogradu.FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ nr

Porfirije: U principu je postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora

Patrijar srpski Porfirije saopštio je da je imao radosnu priliku da se po treći put sretnem s premijerom Crne Gore.

“Kao i prethodnih puta, pored razgovora o opštim temama i nekim svakodnevnim, razgovarali smo naravno i o Temeljnom ugovoru. Polazeći od činjenice da je crkva odvojena od države i da naša Crkva gdje god ima jurisdikciju poštuje svaku državu i njene zakone, zaključili smo da je važno da odnos između Crkve i države bide regulisan ugovorom, kao što je to slučaj sa svim vjerskim zajednicama”, istakao je Porfirije na konferenciji za medije nakon sastanka sa predsjednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem.

Abazović i Porfirije održali su danas sastanak u Patrijaršiji u Beogradu.

“Ugovor o kojem je riječ u Crnoj Gori počeo je da se radi od 2012. Bilo je zastoja i problema, u posljednjih godinu dana ušli smo u završnu fazu. Sad je u principu postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora. Moraju da se ispoštuju procedure. Tekst mora da prođe kroz Sinod, da bude prihvaćen, i onda ćemo pristupiti dogovoru u vezi datima potpisivanja. To bi moglo da bude kruna na normalizaciju odnosa države Crne Gore i naše Crkve. Naša Crkva nije očekivala, niti to tražila, niti smatra da treba ima bilo šta više od bilo kog građanina Crne Gore. Podrazumijeva se da Crkva ne može pristati i na to da ima bilo šta manje od bilo koga drugog. Ovaj ugovor nam obezbjeđuje takav status. Zahvalan sam svima koji su učestvovali u izradi ugovora, i iz prethodne Vlade i svih prethosnih Vlada od 2012. Svako je ostavio svoj pečat. Zahvalan sam i premijeru Abazoviću i njegovim saradnicima iz Vlade, koji su učinili napor da dođemo do saglasnosti i ako Bog da, potpišemo taj ugovor”, rekao je Porfirije.

Abazović je rekao da je sastanak bio vrlo konstruktivan.

“Razmijenili smo mišljenje ne samo o temama koje su aktuelne. Svi treba da idemo s porukama mira, i to je put ka progresu cijele regije. Završili smo procedure na nivou radnih grupa u vezi Temeljnog ugovora, ići će se na Komisiju za politički sistem, a onda na Vladu. Očekujem da, ako sve prođe kako treba, da uskoro i to pitanje bude stavljeno ad akta, na način da će se ukazati poštovanje prema SPC, ali i državi Crnoj Gori koja je sekularna. Potpisivanje će se obaviti u Crnoj Gori, nema presije”, rekao je Abazović.

On je kazao da želi da se ovo pitanje završi na najbolji način.

“Daćemo doprinos tome. Svako treba da radi svoj posao. U prethodnom periodu, zbog raznih razloga, bilo je primjera da se država miješa u ono što su pitanja crkvenih zajednica. Iskazujem zahvalnost patrijarhu, njegovim saradnicima. Ovo je nastavak posjete Srbiji, koji je jako plodonosan. Regija je probala sve osim pomirenja i saradnje, vrijeme je da probamo i to”, poručio je premijer Crne Gore.

Vijesti

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Masakr na Cetinju: 11 mrtvih i 6 ranjenih

U cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubijeno je 11 osoba, dok je šestoro …