Udarne vijesti

Najezda meduza u Jadranskom moru, naučnica objasnila što se događa

Meduze su ove godine preplavile sjeverni Jadran. Mnoštvo je pitanja o ovim organizmima, a dr. Tjaša Kogovšek iz Centra za istraživanje mora u Rovinju dala je za N1 neke odgovore.

Ona kaže kako su u Centru u samo nekoliko dana dobili stotine videa “želatinoznih organizama” te poziva građane da i dalje šalju fotografije i snimke meduza jer one pomažu naučnicima. “To je dobar način da se vidi distribucija vrsta, koliko ih je i gdje se najčešće pojavljuju”, objašnjava ona.

Kompas meduza
Najviše informacija su dobili o kompas meduzi, a dr. Kogovšek smatra da je to zbog činjenice da ova vrsta može i opeći. Mnogo je informacija u Centar pristiglo i o rebrašu, morskom orahu.

“Kompas meduza može opeći i njen dodir može boljeti, osobito one s osjetljivom kožom i djecu, ali za otprilike 24 sata sve bi trebalo proći”, kaže dr. Kogovšek.

“More je drugačije ove godine. Meduza se može adaptirati na te utjecaje lakše nego npr. plave ribe”, objašnjava dr. Kogovšek moguće uzroke tolikog broja meduza dodajući kako je možda riječ o temperaturi, možda o nekom drugom faktoru.

Treba biti oprezan
Na pitanje hoće li ovako biti cijelo ljeto, ona kaže kako su meduze prisutne tijekom cijele godine, a najviše ih je zimi. “Sad je sezona kompas meduza, od veljače do srpnja. Onda slijede druge vrste, svaka vrsta ima svoju sezonu kad se javlja”, objašnjava.

Meduze ne bi trebale biti pretjerano opasne, ali ipak je potrebno biti oprezan u njihovoj blizini.

“Nema velike opasnosti, ali pozivam da ih ne diraju. To su žarnjaci, svi žarnjaci imaju otrove, ne znamo kako će to djelovati na kupače”, zaključuje dr. Kogovšek.

Poslovni.hr

Foto: Ilustracija

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Krivokapić: Proći će – i brzo prođe

Bivši premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić pozdravio je pad Vlade Dritana Abazovića. “Proći će! I …