Udarne vijesti

Đukanović: Spustiti tenzije, Temeljni ugovor nije najvažnije pitanje za Crnu Goru

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je da je ubijeđen da niko ne dovodi u pitanje opravdanosti Temeljnog ugovora, te da je neopravdano da do sada nema potpisanog Ugovora. Poručio je da to svakako nije navažnije pitanje za Crnu Goru i njenu budućnost i da po tom pitanju ne treba žuriti, niti izbjegavati javni razgovor.

“Pouzdano znam da ga je Vlada Igora Lukšića 2010. ili 2011. godine nudila Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), kao i drugiim vjerskim zajednicama. Druge vjerske zajednice su ga potpisale, SPC ga je odbila sa argumentacijom da nema potrebe da potpisuju Ugovor sa državom koju je stvorila. Ubijeđen sam da ne treba žuriti, izbjegavajući javni razgovor na tu temu”, kazao je Đukanović nakon NATO samita u Madridu.

Pitanje Temeljnog ugovora, kako je kazao predsjednik Crne Gore, nije najvažnije pitanje za Crnu Goru i njenu budućnost.

“Za Crnu Goru je najvažnije da deblokira pregovarački proces i ide ka Evropi, ali sticajem okolnosti, to je postalo važno političko pitanje. Dakle, moramo odgovoriti toj važnosti i mora se dozvoliti svima da se uključe na tu temu i svako da obavi svoj dio posla. Vlada da mora vodi računa o interesima države, crkva da vodi računa o svojim interesima”, rekao je Đukanović.

Istakao je i da je optimista i poručio da je “Crna Gora pokazala da ima demokratski kapacitet i za mnogo teže izazove”.

“Samo treba spustiti tenzije, ne treba medijski prenaglašavati važnost tog pitanja, i ostaviti to onima koji su za to pozvani da napišu ugovor sa 20 članova i da se to skine sa dnevnog reda”, zaključio je Đukanović.

RTCG

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Za vikend pad temperature za 10 stepeni

Dejstvo talasa rekordnih temperatura od danas će postepeno slabiti i ovim se završava četvrti tropski …