SDT podigao optužnicu protiv bivših direktora IRF-a: Sporne otpremnine

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je optužnicu protiv bivšeg rukovodstva Investiciono-razvojnog fonda (IRF) – nekadašnjeg predsjednika Odbora direktora i izvršnog direktora Zorana Vukčevića, direktora Sektora za kredite i garancije Zorana Vujovića i direktora Sektora za finansijske i pravne poslove Branislava Jankovića, zbog zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju.

Optužnicom specijalnog državnog tužioca Zorana Vučinića, obuhvaćena je nekadašnja šefica kabineta IRF-a Slobodanka Radulović, kojoj se na teret stavlja krivično djelo – zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem pomaganja.

SDT je optužnicu Višem sudu u Podgorici – Specijalizovanom odjeljenju za krivična djela organizovanog kriminala i korupcije dostavilo 21. juna, a u tužilačkom aktu navodi se da su okrivljeni Vukčević, Vujović, Janković falsifikovali ugovore o radu, kojim su sebi ugovarali ogromne otpremnine za slučaj prestanka funkcije i to u vrijeme kada se spremala promjena rukovodstva u IRF-u.

Optužnica protiv bivših čelnika IRF-a rezultat je izviđaja i istrage SDT-a pokrenutih nakon što im je aktuelno rukovodstvo Fonda, 21. septembra 2021. godine, podnijelo krivičnu prijavu zbog sumnje da su nakon parlamentarnih izbora, 30. avgusta 2020. godine, a očekujući formiranje nove vlasti i eventualnu smjenu u preduzećima čiji je osnivač država, tokom oktobra i novembra 2020. preduzeli niz nezakonitih radnji – falsifikovanja i uništavanja originalne arhivske dokumentacije koja se čuva u ručnim i elektronskim registrima.

”Postoji osnovana sumnja da su prijavljeni falsifikovali svoje ugovore o radu, u dijelu kojim su sebi nezakonito ugovorili pravo na isplatu otpremnine u iznosu od 24 neto zarade u slučaju razrješenja sa funkcije ili podnošenja ostavke, pri čemu bi im IRF, na njihov zahtjev, morao isplatiti novčani iznos od više stotina hiljada eura”, pisalo je u krivičnoj prijavi, koju su tada u ime IRF-a podnijeli predsjednik Odbora direktora Velizar Kaluđerović i izvršna direktorica Irena Radović.

Upisivali otpremnine?
U optužnici SDT-a piše da je okrivljeni Vukčević, po dogovoru sa Jankovićem i Vujovićem, a s ciljem da sebi obezbijede prava na obaveznu otpremninu nakon prestanka radnog odnosa, s umišljajem podstrekao okrivljenu Radulović, kojoj je dao usmeni nalog da sačini lažne ugovore o radu na osnovu kojih bi nakon prestanka funkcija ostvarili pravo, koje im nije pripadalo važećim ugovorom iz 2018. godine.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Prekinuti pregovori o formiranju vlade u Francuskoj: Posvađali se oko fotelja

Novi ljevičarski savez, koji je pobijedio na parlamentarnim izborima u Francuskoj, suočava se s testom …