Menadžment Luke Bar najavljuje rekorde, radnici za jedinstvenu luku   

Ova godina će biti rekordna za Luku Bar i po količini pretovarene robe, i po ostvarenim prihodima. Za prvih šest mjeseci, pretovar će biti preko milion i 60 hiljada tona, što u potpunosti odgovara projekciji postavljenoj u ambicioznom biznis planu za 2022. godinu. Finansijski rezultat je izuzetno značajan, on će biti preko 3,5 miliona eura dobiti, što je značajan skok u odnosu na sve prethodne godine, kazao je izvršni direktor AD Luka Bar Ilija Pješčić na svečanosti koja je upriličena u ponedeljak veče u hotelu Sidro povodom obilježavanja 116 godina postojanja najveće crnogorske luke.

Izražavajući zadovoljstvo zbog potpisanih novih ugovora, Pješčić je izdvojio važan ugovor za poslovanje Luke Bar potpisan sa Elixir Grupom, jednom od najznačajih firmi u Srbiji u oblasti proizvodnje i prerade veštačkog đubriva, sa firmom Drenik, kao i ugovor sa Similative Green Industries, u obavljanju djelatnosti u Slobodnoj zoni

– Ovaj ugovor, kojim se valorizuju kapaciteti Slobodne zone, u pravom smislu te riječi, osim izuzetnog značaja za lučko poslovanje, ostvariće benefite za cijeli grad Bar. Naime, naknon što se zaokruži planirana investicija u iznosu od 10 miliona eura, izgradnje postrojenja za reciklažu, biće otvoreno preko 40 novih radnih mjesta. Puna valorizacija Slobodne zone Luke Bar je posao kojim će se i u narednom periodu intenzivno baviti, jer predstavlja potencijal ne samo za našu kompaniju i grad, već i samu državu. Svi ugovoreni redovni poslovi se obavlajju bez zastoje, i u tom smislu koristim priliku da se naročito zahvalim zaposlenima u lučko-transportnim poslovima. Bili su izuzetno vrijedni ove godine, a ništa manju zahvalnost upućujem svim kolegama iz ostalih sektora, kazao je Pješčić.

U skladu sa dobrom tradicijom u ponedeljak veče u hotelu Sidro čelnici preduzeća za 55 zaposlenih koji u kompaniji rade 30, 20 I 10 godina uz prigodne nagrade uručili su zahvalnice, kao i za petoro penzionera.

Predsjednik Sindikalne organizacije Luka Bar AD Alis Šabotić posebno se zahvalio kolegama koji su se penzionisali i zaposlenima koji su ostvarili jubileje u proteklih godinu dana. Čestitao je na izboru članovima Odbora direktora “u nadi da ćemo imati korektnu saradnju, kao što smo je imali sa Menadžmentom do sada”

-Iza nas je godina puna izazova, od pandemije do rekordnog obima pretovara koje su stavile na test sve kapacitete Luke Bar, pogotovo one ljudske. Zato smo u ovih godinu dana lakše uočavali slabosti u organizaciji i funkcionisanju čitavog sistema u luci. Sindikat je već inicirao rješavanje pojedinih problema -Pitanja nedeljnog odmora, uvođenje prekovremenog rada, provjera radnih sposobnosti pri zaposljavanju su trenutno ključna pitanja za sindikat i zato želim da ih posebno naglasim večeras. U sindikatu smo zadovoljni što nije bilo teških nesrećnih slučajeva i što imamo rekordan profit ove godine jer to garantuje snagu Luci Bar da dosledno primjenjuje Kolektivni ugovor Luke Bar na zadovoljstvo svih zaposlenih zbog kojih ovaj sindikat postoji, kazao je Šabotić i istakao da Sindikat brojniji za preko 40 novih članova. Prema riječima Šabotića, Sindikalne organizacije Luka Bar AD sada ima preko 320 članova.

Šabotić je istakao: „Okupili smo se večeras na terasi Hotela Sidro, pa je ovo prava prilika da podsjetim na inicijativu sindikata poslata menadžmentu koja se odnosi na zaposlene u hotelu prema kojima Luka Bar i dalje može da se iskupi. Smatram da je to pravedno i ljudski“.

Perdsjednik Odbora direktora Marko Nišavić kazao je da prazna obala Volujica i vezovi bez brodova i tereta nijesu slika koju bi iko od nas poželio da vidi.

– Pozicija Luke Bar i njene komparativne prednosti su poznate, ali isto tako infrastruktura je na nivou koji zahtijeva nastavak ulaganja započetog još u prethodnom investicionom ciklusu prije par godina. Dugoročno potpisan ugovor o korišćenju morskogdobra obavezuje da već prepoznate pravce ulaganja možemo nastaviti na makronivou, ali i na nivou ulaganja u mehanizaciju i izgradnju novih partnerstava. Usvojeni razvojni, strateški dokumenti su obaveza, ali takođe i prilika da zajedno sa zaposlenima, manjinskim akcionarima, partnerima razvijamo mrežu koja će uticati na poboljšanje poslovnih rezultata i zadovoljstva svih prethodno pomenutih. Ipak, ono što je najbitnije, potrebno je ulagati u ljude. Znanje i rad ljudi zaposlenih i onih koji su bili u Luci Bar je dostiglo ove rezultate. To će ujedno biti osnov za dalji razvoj, za šta ćemo se zalagati i mi u Odboru direktora. Očekujem, naravno, da svi budemo na istom zadatku, kazao je Nišavić.

Izvor: Primorski.me

Provjerite slična mjesta

MITROVIĆ: Do kraja godine značajne promjene u upravljanju otpadom u Crnoj Gori

Zakon o upravljanju otpadom predstavlja prekretnicu za Crnu Goru jer postavlja temelje za smanjenje otpada, …