Ibrahimović da objavi izvještaje o poslovanju državnih preduzeća

O problemima u poslovanju državnih preduzeća, građani se najčešće informišu iz medija. Prošle godine uvedena je praksa četvoromjesečnog izvještavanja o poslovanju svih preduzeća koje kontroliše Ministarstvo kapitalnih investicija. Kraj je juna, izvještaja ove godine nema. Da li to znači da će novo rukovodstvo ovog resora ukinuti tu praksu, nijesmo uspjeli da saznamo, jer nam iz ministarstva kojim rukovodi Ervin Ibrahimović nijesu odgovorili. Iz Instituta alternativa poručuju da je ukidanje dobrih praksi loša poruka.

“Najveći dobitak je ostvarila EPCG – 17,1 milion, zatim CGES 8,6 miliona, iza njih je Monteput. Najveći gubitak su ostvarili aerodromi Crne Gore – 3,7 miliona, CEDIS dva miliona, Barska plovidba 1,6 miliona”, saopštila je prošle godine Ana Tošanić Radunović.

Ovako je sredinom septembra prošle godine Ministarstvo kapitalnih investicija, kojim je tada rukovodio Mladen Bojanić, predstavilo stanje u crnogorskim preduzećima. Bilo je planirano da se ovakvi izvještaji objavljuju na četiri mjeseca. U međuvremenu je izabrana nova vlada, samim tim i ministar, Ervin Ibrahimović, koji, za sada, nije nastavio sa tom praksom. Marko Sošić iz Instituta Alternativa smatra da je kvartalno izvještavanje bilo jedna od boljih odluka 42. Vlade.

“Vrlo je loše ako ova praksa bude zaustavljena i to od strane novog menadžmenta MKI. To ne predstavlja neki veliki trošak u smislu ljudskih resursa, a mnogo znači u smislu makar djelimičnog nadzora nad problemom državnih preduzeća”, kaže Sošić.

Presjekom stanja u preduzećima, tvrdi on, javnost je prvi put imala priliku da sagleda i ocjeni kako se njima upravljalo.

“Umjesto da smo nadogradili ovu praksu ili proširili nadležnost ministarstva, tako da prikuplja za svih 56 preduzeća, mi, izgleda, ukidamo i začetak te dobre prakse i za ovih 20 preduzeća”, poručuje Sošić.

Ističe da je Crnoj Gori potreban novi pravni okvir, koji će urediti rad državnih preduzeća.

“Potreban nam je centralni organ na državnom nivou, koji će pratiti rad svih preduzeća, tako da vlada može da donosi informisane odluke o njihovoj sudbini, o eventualnim promjenama u menadžmentu, miješanju u njihovo poslovanje itd. To tada, plašim se da sve što se ovih dana radi i predstavlja kao neka vrsta depolitizacije, zapravo predstavlja zamjenu jedne politizacije novom, odnosno borbu protiv određene političke partije”, navodi Sošić.

Da li će nastaviti sa praksom kvartalnog izvještavanja, pitali smo Ministarstvo za kapitalne investicije, kao i da li će Odjeljenje za korporativno upravljanje, koje se bavilo ovom temom, nastaviti s radom. Do emitovanja priloga odgovor nijesmo dobili.

RTCG

Provjerite slična mjesta

PES: Vlada će imati skoro dvotrećinsku podršku, naša zemlja na pragu istorijskog pomirenja

Pokret Evropa sad je na sjednici Glavnog odbora donio jednoglasnu odluku za proširenje 44. Vlade, …