Rusi koji borave u Crnoj Gori ogorčeni odlukama o zamrzavanju imovine: Krše ljudska prava, mi nismo kriminalci

U Crnoj Gori nadležni organi su zamrzli desetine nekretnina ruskih državljana. Nije do kraja jasno da li je ispoštovana procedura za takve odluke, a mnogi Rusi koji žive u Crnoj Gori strepe od odluka crnogorskih vlasti, poručujući da im se krše i ljudska prava.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), koji su dostavljeni “Danu”, u Crnoj Gori je 7.649 državljana Ruske Federacije koji imaju privremeni boravak, a 1.072 državljana Ruske Federacije borave na osnovu odobrenog stalnog boravka.

Ruskinja Svjetlana K., koja godinama živi u Crnoj Gori, ogorčena je odlukom o zamrzavanju imovine državljanima Rusije.

– Ako država hoće da bude svjetska destinacija, kako može ovako da se ponaša prema privatnoj imovini? Danas su Rusi, sjutra će biti neko drugi. Kako misle da privuku investitore na ovaj način? To je ozbiljna situacija koja narušava ljudska prava, navodi Svjetlana K.

Ispoštovati Ustav Crne Gore

Advokat Veselin Radulović u izjavi za „Dan“ kaže da činjenica da se podaci za zamrzavanje imovine Rusa, počev od lica na koja će se te mjere odnositi i u odnosu na sadržaj tih odluka, proglašavaju tajnim, dovoljno govori u prilog tome da nije ispoštovana procedura kakva je trebalo.

– Bojim se da Crna Gora može biti suočena sa postupcima nakon što se sve ovo sprovede i to prvo postupkom za poništenje tih rešenja, a onda za naknadu štete. Nije dobro donositi takve odluke, koje imaju karakter rekao bih opštih mjera da budu usmjerene samo prema nekome ko je državljanin ove ili one države. Sankcije koje je Crna Gora prihvatila i u skladu sa međunarodnim obavezama uvela, odnose se na nešto drugo. Ljudska prava pripadaju i ruskim državljanima i takve mjere nemaju nikave veze sa sankcijama koje su uvedene i mislim da se mora voditi računa o tome da se ispoštuje prije svega Ustav Crne Gore, izjavio je Radulović.

Državljanin Rusije iz Bara, koji je želio da ostane anoniman, kaže da su odluke o zamrzavanju imovine političke.

– Katastar zamrzava imovinu po nalogu politike. Ako Crna Gora poštuje zakone, imovina se može zamrznuti samo sudskom odlukom. To kažu i advokati u Crnoj Gori, crnogorski pravnici, nemamo odluku suda. Svi kojima je zamrznuta imovina tužiće državu – navodi sagovornik “Dana”.

Prema riječima naše sagovornice, bračni par iz Rusije je nedavno prodao stan u Baru, u blizini zgrade Opštine, ne zato što su željeli, već su morali.

– Plakali su jer prodaju svoju imovinu, a morali su otići iz Crne Gore. To je strašno. Gdje su prava tih ljudi? Oni nisu kriminalci a prema njima se sistem ponaša kao da su uradili najstrašnije stvari – navodi Ruskinja za “Dan”.

Podsjetimo, u ovom mjesecu zamrzavanje je sprovedeno po osnovu ispunjavanja obaveza preuzetih usvajanjem Odluka o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera protiv Rusije zbog vojne agresije na Ukrajinu. Te odluke je Crna Gora, kao zemlja kandidat, usvojila prateći spoljnopolitičku politiku Evropske unije.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić saopštio je 10. juna da su zamrznute 44 nekretnine u Crnoj Gori.

Dan

Provjerite slična mjesta

Popa: Postizanje IBAR-a nevjerovatan timski rad na svim nivoima

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa govorila je o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja …