Prioritet – kredibilan, predvidiv i fer poslovni ambijent

Ministar finansija, mr Aleksandar Damjanović danas je imao radni sastanak sa predsjednikom Savjeta stranih investitora, Kristofom Šoenom i predsjedavajućim Komiteta za finansije, Martinom Leberleom, kao i drugim članovima Komiteta.
Ministar Damjanović poručio je da su strane direktne investicije svojevrstan motor razvoja naše države još od perioda njenog osamostaljivanja, te da će buduće politike u ovoj oblasti biti transparentne, sa ciljem lakšeg prevazilaženja biznis i administrativnih prepreka, odnosno poboljšanja kredibilnosti i konkurentnosti male i otvorene crnogorske ekonomije.
„Kredibilan, predvidiv i fer poslovni ambijent, sa fokusom na unapređenje uslova za privlačenje kredibilnih domaćih i stranih investitora, visoko su pozicionirani među prioritetima u radu Vlade“, ocjena je ministra.
Partneri iz Savjeta stranih investitora izrazili su spremnost da nastave sa pružanjem podrške u okviru finansijske edukacije, da bi crnogorsko ekonomsko društvo bilo u korak sa evropskim standardima i pravovremeno na izvoru informacija iz ove dinamične oblasti.
Na sastanku su analizirani izazovi sa kojima se investitori suočavaju na globalnom nivou, poput promjene robnih kanala snabdijevanja, usljed globalnih šokova izazvanih ratom u Ukrajini i pandemijom korona virusa, ali i prepreke koje su specifično vezane za Crnu Goru.
Zajedinički je ocijenjeno da niže poreske stope ne mogu biti dovoljan motiv za ulaganje, ako ih ne prate brze sudske procedure i efikasna administracija.
Tokom sastanka analizirana je i nova poreska politika, koja karakteriše crnogorske javne finansije, kao i dalji koraci kada je u pitanju regulisanje tržišta kriptovaluta i blokčejn, a sve u saglasju sa evropskom praksom iz ove oblasti, budući da višegodišnje iskustvo pregovaranja sa evropskom porodicom i status kandidata za članstvo na to obavezuju.
„Da bi crnogorska investiciona slika bila privlačnija, potrebno je dodatno raditi na suzbijanju sive ekonomije, nelegalnog poslovanja, liberalizaciji platnog prometa, transparentnijem poreskom planiranju, unapređenju bezgotovinskog plaćanja, odnosno podrobnije analizirati ,,Bijelu knjigu” u kojoj su sadržani glavni problemi sa kojima se, u poslovanju, susrijeću investitori u Crnoj Gori“, zajednička je poruka sa današnjeg sastanka.
U kontekstu digitalne revolucije, potrebno je dodatno obratiti pažnju na osnaživanje domaće IT zajednice ali i poboljšanje uslova za poslovanje ,,digitalnih nomada“, nudeći im siguran pravni okvir i uravnotežene javne finansije.
Predstavnici Savjeta stranih investitora zahvalili su ministru Damjanoviću, na proaktivnom pristupu, kao i spremnosti da se, nakon gotovo dvogodišnjeg izostajanja interesovanja, sa adrese Ministarstva finansija, konstruktivno razgovara o modelima za prevazilaženje postojećih biznis barijera i unapređenju ukupnog poslovnog ambijenta za ulaganje u Crnu Goru.

Provjerite slična mjesta

MITROVIĆ: Do kraja godine značajne promjene u upravljanju otpadom u Crnoj Gori

Zakon o upravljanju otpadom predstavlja prekretnicu za Crnu Goru jer postavlja temelje za smanjenje otpada, …