Katastrofa u Plantažama: Grad uništio rod kod milion čokota loze

Nevrijeme i grad koje je u četvrtak zahvatilo šire područje Podgorice i Tuzi, izazvalo je ogromnu štetu na vinogradima i voćnjacima Plantaža. Skoro u potpunosti je uništen rod u dijelu od oko milion čokota vinskog grožđa, velika šteta pričinjena je vinogradu sa stonim grožđem, kao i u voćnjacima breskvi, kajsija i maslina.

Komisija tek treba da utvrdi vrijednost štete, ali je već jasno da je ona višemilionska. Plantaže su danas posjetili državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Budimir Mugoša i direktor direktorata za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević, koji su obećali pomoć Vlade.

Direktorica vinogradarsko-voćarske proizvodnje Milena Mugoša kazala je da je nevrijeme pogodilo veliki dio vinograda i voćnjaka Plantaža.

“Naša ukupna površina od 2.300 hektara, podijeljena je u nekih 14 manjih cijelina. Gotovo svi djelovi su pogođeni gradom, u manjem ili većem procentu. Za dio od 290 hektara sa oko 1,2 miliona čokota različitih vinskih sorti mogu da kažem da je šteta napravljena za skoro sto odsto roda. Velike štete su nanešene zasadima stonih vrsta grožđa površine 132 hektara, gdje smo sredinom jula planirali da počnemo sa berbom sorte kardinal i očekivali prinos od dva miliona kilograma grožđa. Štete su ogromne. Ovih dana smo se trudili da pokušamo da pomognemo biljci da se oporavi i da sačuvamo bar dio roda za ovu godinu i narednu, tako da ćemo preciznije informacije o obimu štete moći da sumiramo tek narednih dana”, kazala je Mugoša.

Ona je navela da su samo dan prije grada, prilikom zvanične najave početka berbe breskve, sa velikom nadom i entuzijazmom pričali o berbi jer su svi pokazatelji obećavali jednu od uspješnijih proizvodnih godina.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Spajić danas o kapeli na Lovćenu, odnosima sa Hrvatskom, Evropi sad 2, kripto valutama…

Predsjednik Vlade Milojko Spajić će danas od 14 časova  odgovarati na poslanička pitanja u Skupštini Crne Gore …