Pojeftinjenje jedne sirovine nagovještava svjetsku recesiju

Pojedini investitori smatraju da su cijene bakra ključne za globalnu ekonomiju, tj. da njegova cijena nagovještava ekonomska kretanja.

Cijene bakra najniže su u posljednjih 16 mjeseci – u samo dvije sedmice snizile su se za više od 11 posto. Daniel Ghali iz finansijske kompanije TD Securities je ukazao da cijene ovog resursa, njegovo pojeftinjenje ukazuje na to da se usporava globalni ekonomski rast.

Bakar se koristi u različite svrhe – za proizvodnju električnih žica, za proizvodnju vodovodnih cijevi, itd. Potražnja za njim raste kada se i ekonomija razvija, a potražnja se smanjuje kada se ekonomski razvoj usporava.

Cijene bakra su ranije ove godine, nakon početka agresije Rusije na Ukrajinu, porasle. U Rusiji je četiri posto od ukupne svjetske proizvodnje bakra i sedam posto od ukupne svjetske proizvodnje nikla. Trgovci su bili nervozni da će se desiti nestašica ovog metala usljed ekonomskog oporavka od pandemije koronavirusa, pa su počeli gomilati njegove zalihe.

No, sada, kako se sve više strahuje od recesije, cijene bakra su sve niže. To se dešava u trenutku kada sve ukazuje na to da se ekonomski razvoj usporava. U međuvremenu su cijene goriva i hrane sve više.

Finansijska kompanija S&P Global je objavila da je proizvodnja u privatnom sektoru Sjedinjenih Američkih Država naglo usporila. Kompanije su pod utoliko većim pritiskom zbog toga što je izgledno da će se u Sjedinjenim Američkim Državama nastaviti znatan rast kamatnih stopa kako bi se usporila inflacija.

Prema podacima američke organizacije PMI, ekonomski rast u Evropi je najniži u posljednjih 16 mjeseci. I Kina, koja je ključni motor svjetske ekonomije, bori se protiv izazova, koji su uslijedili nakon pandemije, i posljedica negativnih kretanja na tržištu nekretnina.

Darwei Kung iz kompanije DWS očekuje da će se ekonomski rast najmnogoljudnije države na svijetu ponovo ubrzati te da će to utjecati i na cijene bakra, ali i drugih potrepština. Smatra da je pitanje vremena kada će se to desiti. No, dok se to ne desi, cijene bakra bi mogle biti još niže zbog zabrinutosti za ekonomiju, a što nagoviještava recesiju, prenosi CNN.

Provjerite slična mjesta

MITROVIĆ: Do kraja godine značajne promjene u upravljanju otpadom u Crnoj Gori

Zakon o upravljanju otpadom predstavlja prekretnicu za Crnu Goru jer postavlja temelje za smanjenje otpada, …