Počinje samit G7 u Njemačkoj, očekuje se još sankcija Rusiji. Zlato na udaru?

NJEMAČKI kancelar Olaf Scholz dočekaće danas čelnike skupine najrazvijenijih demokratija svijeta na početku trodnevnog samita u bavarskim Alpama koji će zasjeniti rat u Ukrajini i njegove posljedice poput rasta cijena energenata i hrane.

Samit se odvija u mnogo mračnijem tonu nego kad su se prošle godine čelnici Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i SAD-a prvi put sastali otkako je počela pandemija covida.

Globalni rast cijena energije i hrane, jedna od posljedica rata u Ukrajini, negativno utiču na ekonomski rast.

Očekuje se da će čelnici G7 pokazati jedinstvo u podršci Ukrajini i nastaviti s pritiskom na Kremlj dokle god to bude potrebno, iako će izbjegavati sankcije koje mogu potaknuti inflaciju i otežati život njihovim vlastitim građanima.

Zabrana uvoza zlata iz Rusije?
“Glavna poruka bi trebala biti da se držimo zajedno i u teškim vremenima”, najavio je dužnosnik EU-a. Očekuje se da će na samitu čelnici G7 usuglasiti zabranu uvoza zlata iz Rusije i tako joj uskratiti pristup unosnom tržištu toga plemenitog metala.

Razgovaraće i o mjerama za suzbijanje rasta cijene i nadomjescima za rusku naftu i plin.

Sastanak na vrhu odvija se u zamku Elmauu u podnožju najviše njemačke planine Zugspitzea. Na istom je mjestu Njemačka ugostila čelnike G7 kad je posljednji put bila domaćin, 2015. godine. I tada je ruska agresija na Ukrajinu, tada na Krim, dominirala sastankom.

Index

Provjerite slična mjesta

MITROVIĆ: Do kraja godine značajne promjene u upravljanju otpadom u Crnoj Gori

Zakon o upravljanju otpadom predstavlja prekretnicu za Crnu Goru jer postavlja temelje za smanjenje otpada, …