Institut pozvao građane da se vakcinišu buster dozom

Vakcincija protiv koronavirusa je na nezadovoljavajuće niskom nivou.

To su priznali iz IJZ i pojasnili da je to vjerovatno posljedica smanjenog broja obolijevanja u posljednjih pet mjeseci.

”Zato i ovom prilikom apelujemo na građane a posebno rizične grupe, osobe starije životne dobi, osobe sa problemima u imunom odgovoru i/ili sa hroničnim bolestima, da se obavezno vakcinišu, a ako već jesu prime svoje ‘buster’, odnosno dodatne doze šest mjeseci nakon primovakcinacije ili primoinfekcije. Takođe, neophodno je pridržavati se osnovnih epidemioloških mjera, nošenje zaštitne maske, naročito u zatvorenim prostorima, pravilne higijene ruku i držanje adekvatnog odstojanja”, istakli su iz IJZ.

Iz te ustanove su naglasili da je Vlada obezbijedila dovoljan broj besplatnih, bezbjednih i djelotvornih vakcina za sve građane Crne Gore, pa bi vakcine trebalo i iskoristiti u cilju zaštite stanovništva od epidemijskog širenja bolesti i širokog društvenog odgovora na ovu pandemiju.

Drugu dozu vakcine protiv koronavirusa u Crnoj Gori primilo je svega oko 46 odsto ukupnog stanovništva. Trećom, buster dozom, vakcinisano je do petka 99.810 građana, odnosno 16 odsto.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

VIJESTI: Izbori u Podgorici krajem septembra

Političari u Glavnom gradu pregovaraju o rješenju krize lokalne vlasti na više nivoa, po principu …