Vatikan pohvalio odluku o abortusu. Bajden: Ovo nas vraća 150 godina unazad

Milioni žena u SAD-u mogli bi izgubiti zakonsko pravo na pobačaj nakon što je Vrhovni sud poništio presudu staru 50 godina koja je pobačaj legalizovala u cijeloj zemlji. Sud je poništio značajnu presudu Roe vs. Wade, nedjeljama nakon što je dokument koji je procurio sugerirao njezino ukidanje.

Poništavanjem ove presude Vrhovni sud je tehnički ukinuo federalno ustavno pravo na pobačaj. Ubuduće će svaka država pojedinačno odlučivati o legalnosti pobačaja. Gotovo polovina saveznih država već je usvojila ili će donijeti zakone koji zabranjuju abortus, dok su druge donijele stroge mjere kojima se reguliše postupak.

Papinska akademija za život danas je pohvalila odluku Vrhovnog suda SAD-a kojom je omogućeno saveznim državama da zabrane pobačaj poručivši da je ta presuda “izazov za cijeli svijet” po životnim pitanjima.

Papinska akademija za život takođe je poručila priopćenjem da obrana ljudskog života ne može biti ograničena na individualna prava jer je život pitanje “šireg društvenog značaja”.

Američki.predsjednik Džo Bajden rekao je da odluka Vrhovnog suda SAD vraća 150 godina unazad.

“Sud je kao obrazloženje postavio državne zakone koji kriminaliziraju pobačaj koji datiraju iz 1800-ih – sud je doslovno vratio Ameriku 150 godina unatrag. Po mom mišljenju, ovo je tužan dan za zemlju”, rekao je Bajden.

Bajden očekuje da će birači na izborima u novembru glasati za kandidate koji će se boriti za vraćanje prava na pobačaj.

Index

Provjerite slična mjesta

Mujović: Elektroprivreda trpi velike gubitke zbog Željezare

EPCG trpi velike gubitke zbog rada Željezare. Pokrenuta je u prošlosti na način što jednostavno …