Plate profesorima Univerziteta biće enormno povećane

Profesori Univerziteta Crne Gore 1. jula primiće veće plate, a to će biti finansirano iz redovnog budžeta te državne visokoškolske ustanove, saznaju “Vijesti”.

Skupština Crne Gore je proljetos na inicijativu potpredsjednice Branke Bošnjak usvojila izmijenjeni Zakon o zaradama u javnom sektoru kojim su uvećani koeficijenti akademskom osoblju na UCG, ali i ljekarima.

Prema ranijim procjenama Upravnog odbora UCG, od 1. jula do kraja godine, za isplatu uvećanih zarada redovnim i vanrednim profesorima, kao i zaposlenima sa naučnim zvanjem, spoljne saradnike i kliničare potrebno je nešto više od 3,5 miliona eura.

Sa UCG su “Vijestima” nezvanično kazali da očekuju da će ovaj novac biti obezbijeđen kroz rebalans državnog budžeta, koji bi trebalo da bude u julu.

Ističu i da budžet UCG od 25,5 miliona nije dovoljan da isprati povećanje zarada.

Zakon predviđa da se redovnim profesorima plata povećava za 65,4 odsto, vanrednim za 71,5, a docentima za 65,3 procenta.

Podsjećaju i da su se nadležnim resorima obratili još početkom aprila u vezi sa nedostajućim sredstvima.

Kad je u pitanju usklađivanje Kolektivnog ugovora sa propisima, i menadžemnt i Sindikat UCG očekuju da će uskoro početi pregovori.

Sa UCG kažu da se radi o procesu koji uključuje i Sindikat i Vladu, odnosno resorno ministarstvo.

Vršilac dužnosti predsjednika Sindikata Univerziteta Crne Gore Mirko Knežević kazao je “Vijestima” da su pripreme u vezi sa izmjenama Kolektivnog ugovora, kad je ta organizacija u pitanju, počele još u mandatu bivšeg predsjednika Vukašina Zogovića.

Ističe i da su ranije održani inicijalni informativni sastancci sa socijalnim partnerima (UCG i Ministarstvo prosvjete).

Vijesti

Provjerite slična mjesta

PES: Vlada će imati skoro dvotrećinsku podršku, naša zemlja na pragu istorijskog pomirenja

Pokret Evropa sad je na sjednici Glavnog odbora donio jednoglasnu odluku za proširenje 44. Vlade, …