Gradina najveći dužnik, nije vraćala kredit CKB-u

Firma Gradina kompani iz Rožaja najveći je dužnik među 22 korisnika kredita koji CKB nijesu vratili ukupno 842.380 eura, koliko sada ta banka potražuje od države, rečeno je nezvanično Pobjedi u Vladi.

Riječ je o porodičnoj firmi, čiji je jedan od osnivača i izvršni direktor Džemal Škrijelj, osnovanoj 2002. godine za trgovinu stokom. Firma je 2007. godine dobila kredit preko CKB banke kao pomoć Poljske Crnoj Gori, ali ga nije vratila. Gradina kompani u blokadi je posljednjih osam godina zbog duga od 3,6 miliona eura.

Sa njom povezana firma Gradina, istog vlasnika, dobila je 2015. godine kredit od Abu Dabi fonda vrijedan tri miliona eura, koji takođe nije vraćen. To kreditiranje bilo je pod lupom tužilaštva koje je istraživalo je li novac iskorišćen za prave namjene. I ta firma, registrovana za prozvodnju mesnih prerađevina, je u blokadi osam godina, a dug joj je 53.000 eura.

Pobjeda juče nije dobila imena svih firmi koje duguju novac za kredit iz 2007. godine, koji bi trebalo da otplate građani. Iz CKB banke nam je rečeno da bi odavanjem tih podataka prekršili Zakon o kreditnim institucijama. Imena dužnika nije nam dostavilo ni Ministarstvo poljoprivrede, dok nam je nezvanično rečeno da su neki od vlasnika preminuli, te da ne žele da saopštavaju njihov identitet, iako je u interesu građana da znaju čiji bi dug mogli da plate.

Ukupan iznos koji CKB potražuje je 842.380 eura.

Poljski kredit dogovorile su u aprilu 2006. godine vlasti bivše zajedničke države Srbije i Crne Gore, a našoj državi je tada pripalo 12,3 miliona eura. Od toga je 5,8 miliona iskorišćeno za modernizaciju pruge, a 6,5 miliona za razvoj poljoprivrede.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Bivši radnici “Vektra Boke” organizuje protestni skup 15. jula

NVO Udruženje radnika “Vektra Boka” organuzuje protestni skup u ponedjeljak, 15. jula, u 19 sati, …