Aviosaobraćaj u haosu zbog nedostatka radnika, piloti primorani utovarati prtljag

Aviosaobraćaj u cijelom svijetu pogođen je velikim problemima, a to je posebno izraženo u Evropi. Jedan od uzroka je pandemija koronavirusa, a zbog toga najviše ispaštaju putnici.

Na aerodromima se stvaraju velike gužve i otkazuju letovi. Poslovni list Financial Times (FT) piše da su hiljade ljudi u avioindustriji tokom pandemije ostali bez posla. Sada kada se povećava broj letova nedostaje veliki broj radnika.
Aerodromi su u utrci za radnicima, od kojih su mnogi u međuvremenu pronašli bolje plaćene poslove. Koliko je situacija ozbiljna govori tvrdnja putnika da su svjedočili da pilot napušta pilotsku kabinu kako bi pomogao u utovaru prtljaga.

Da je situacija ozbiljna ukazuje i to da je njemačka aviokompanija Lufthansa za juli otkazala nekoliko stotina letova zbog toga što nema dovoljno radne snage.

Kako piše Deutsche Welle (DW), na evropskim aerodromima nedostaju radnici na osiguranju, šalterima ili za otpremanje prtljaga. Razlog zbog kojeg aerodromi i aviokompanije teško dolaze do radnika jeste što teško mogu ponuditi bolje uslove rada. To je posljedica toga što su primorani na štednju.

Klix

Provjerite slična mjesta

MITROVIĆ: Do kraja godine značajne promjene u upravljanju otpadom u Crnoj Gori

Zakon o upravljanju otpadom predstavlja prekretnicu za Crnu Goru jer postavlja temelje za smanjenje otpada, …