Abazović: 13. jula otvaramo autoput, bulevar PG-DG i postavljamo kamen temeljac za žičaru

Premijer dr Dritan Abazović naglasio je da ovu Vladu interesuju vladavina prava i ekonomski razvoj, dok su “sve ostale teme nametnute mimo njene volje”.

Vladavina prava i ekonomski razvoj su potpuno kompatibilne teme. Bez vladavine prava nema ekonomskog razvoja a bez ekonomskog razvoja nema progresa Crne Gore – kazao je predsjednik Vlade.
On je ponovio konstataciju da zbog uvezene krize predstoji izazovni period od jeseni sa čime se moramo suočiti.

Zajedno moramo učiniti sve kako bismo olakšali život građanima i sačuvali privrednu aktivu – kazao je Abazović.
Premijer je zadovoljan postignutim tokom prvih 50 dana rada Vlade, uz ocjenu da je počelo rješavanje određenih prioritetnih pitanja. U fokusu će biti otklanjanje izazova u nadležnosti Ministarstva ekologije i prostornog planiranja, kako bi se omogućile nove investicije, najavio je on. Izrazio je zadovoljstvo time što je u Boku uplovio plutajući dok koji će se koristiti za remont jahti, te saopštio da se radi na uspostavljanju svojevrsnog vodenog terminala koji bi povezivao Tivatski aerodrom sa hotelima.

Moramo da vjerujemo u sebe jer ideje mogu da se ostvaruju. Imamo veliku želju da 13. jula otvorimo autoput, bulevar Podgorica-Danilovgrad i položimo kamen temeljac za žičaru Kotor-Lovćen – kazao je Abazović.
Premijer ističe problem da zbog inflacije i rasta cijena inputa u opasnosti realizacija kapitalnih projekata po ranijim tenderima. Vlada traži rješenje koje su upostavile EU zemlje, na bazi mjesečnog proračuna cijena i inflacije, kako bi se korigovala ugovorena sredstva za realizaciju dogovorenog i spriječila blokada kapitalnih projekata.

Moramo da motivišemo investitore kako bi realizovali projekte na sjeveru Crne Gore. Pozivam i vas da privredne aktivnosti, ako vam to ne predstavlja prepreku u biznisu, usmjeravate ka sjeveru, jer ne želimo da dozvolimo da se u potpunosti isprazni i da ne možemo da ga reanimiramo – apeluje premijer.
Dodaje da postoje brojni projekti vezani za energetiku, te poziva EPCG na fleksibilnost u smislu omogućavanja priključenja na mrežu novih energetskih objekata.

Moramo kroz partnerstvo omogućiti da se što prije realizuje sve što je zelena energija i predstavlja diverzifikaciju energenata – napominje on.
Prema Abazovićevim riječima, država je spremna da kupi dio Luke Bar koji je u vlasništvu turskih investitora i nađe novog operatera koji bi bio spreman da doprinese revitalizaciji željeznice i realizaciji autoputa.

Luka Bar je blago jer može da promijeni cijelu Crnu Goru što ne može nijedan aerodrom ili drugi objekat – smatra on.
Takođe otkriva ideju Vlade da se napravi Airpark Berane gdje ne bi bio samo aerodrom već i dva povezana biznisa.

Potrebno je što prije ući u realizaciju projekta cementare u Pljevljima – ocjenjuje on.
Abazović ističe neophodnost da Crna Gora smanji zavisnost od uvoza.

Svi privrednici koji žele da prošire kapacitete u nama imaju partnera. Država je spremna da izda ogromne obradive površine svima sa biznis planom za proizvodnju hrane– kazao je premijer.

PKCG

Provjerite slična mjesta

VIJESTI: Izbori u Podgorici krajem septembra

Političari u Glavnom gradu pregovaraju o rješenju krize lokalne vlasti na više nivoa, po principu …