VELIKI USPJEH: Crna Gora biće sjedište Regionalnog centra za borbu protiv sajber kriminala

Crna Gora biće sjedište Regionalnog centra za borbu protiv sajber kriminala i za sajber bezbjednost.

To je “Vijestima” potvrdio ambasador Francuske u Crnoj Gori Kristijan Timonije.

Regionalni centar za borbu protiv sajber kriminala i za sajber bezbjednost biće smješten u Naučno-tehnološkom parku u Podgorici, a sa aktivnostima će započeti već od proljeća naredne godine.

Edukativni programi će se sprovoditi sa francuskim, slovenačkim, evropskim i regionalnim stručnjacima, uz podršku dva francuska univerziteta, uključujući Nicu Cote d’Azur i njen Balkanski institut za nauku i inovacije.

Kako je “Vijestima” rečeno, francusko Ministarstvo za Evropu i spoljne poslove je zvanično donijelo odluku da u Crnoj Gori bude Regionalni centra za izgradnju kapaciteta u oblasti sajber bezbjednosti za Zapadni Balkan.

Projekat je pokrenulo Ministarstvo spoljnih poslova Francuske, preko francuskog predsjedavanja Evropskim savjetom, u partnerstvu sa Vladom Slovenije, a ima za cilj stvaranje regionalne strukture za jačanje sajber otpornosti i razvoj sajber kapaciteta u ekonomijama i upravama Zapadnog Balkana.

Centar je, rečeno je “Vijestima”, dizajniran da pokrije dva segmenta – borba protiv sajber kriminala s jedne strane u korist policije i nosilaca pravosudnih funkcija za sprovođenje istraga i procesuiranja krivičnih djela sajber kriminala i jačanje regionalnog sistema sajber bezbjednosti, od sajber higijene do prevencije i upravljanja rizikom.

Riječ je o centru koji će biti ishod Sajber Balkan projekta Francuskog centra za ekspertizu bezbjednosti u Jugoistočnoj Evropi, koji je iniciralo francusko Ministarstvo za Evropu i vanjske poslove.

Rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović i premijer Dritan Abazović potpisali su krajem marta pismo namjere, u kojem su iskazali Vladi Francuske spremnost i želju da Regionalni centar za borbu protiv sajber kriminala i za sajber bezbjednost bude u Crnoj Gori.

Pismo namjere su tada predali Timonijeu.

”Ukoliko regionalni centar dobije Univerzitet Crne Gore, mislim da će to biti zaista veliki put za ono što treba da bude budući razvoj naših naučnika, naših ljudi, kao i da će Crna Gora biti prepoznata u regionu kao mjesto koje će okupljati najbolje IT stručnjake i obučavati ih u tom kontekstu. Vjerujem da će Vlada Republike Francuske prepoznati da mi imamo makar jednu komparatvnu prednost više u odnosu na druge države regiona”, kazao je tada premijer Abazović.

Rektor Božović je kazao da je zajednički interes Univerziteta i Vlade da centar bude u Crnoj Gori, te da je Univerzitet spreman da pruži podršku, kako u prostornim kapacitetima tako i u ljudskom potencijalu. U tom pogledu, kazao je, akademska zajednica bi dala svoj puni potencijal i bila snažan partner u realizaciji ovog projekta.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Otvara se škola za pastire, interesovanje veliko

Kad im je dosta stresa, buke, gužve i asfalta, mnogi često kažu da će “otići …