Plate u Vojsci Crne Gore povećane za 10 do 15 odsto

Zarade pripadnika Vojske Crne Gore biće uvećane za 10 do 15 odsto, što je prvo povećanje nakon 2016. godine. Vlada Crne Gore donijela je juče, na predlog Ministarstva odbrane, Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o zaradama lica u službi u Vojsci Crne Gore, za čiju primjenu će biti potrebno oko 195.000 eura mjesečno, a za šta sredstva u budžetu već postoje.

Ukupna zarada lica u službi u Vojsci biće uvećana za 10 odsto od osnovne zarade, a za pripadnike deklarisanih jedinica za 15 odsto, koji do sada nijesu imali nikakav dodatak, uprkos važnoj ulozi u okviru evroatlantskog sistema kolektivne odbrane.

„Usvajanjem ove Uredbe stvorićemo uslove za poboljšanje materijalnog statusa zaposlenih u Vojsci, spriječiti odliv kadrova ali i te pozicije učiniti atraktivnijim za rad. S obzirom na to da je zaposlenima u zdravstvu i prosvjeti zarada u prethodnom periodu uvećavana dva puta, zalagaću se za dalje poboljšanje uslova rada i statusa zaposlenih u Vojsci i Ministarstvu odbrane“, ocijenio je potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević.

Ovom Uredbom izvršiće se i usklađivanje zarada lica u službi u Vojsci Crne Gore u cilju rangiranja dužnosti, prepoznavanja radnih mjesta sa specifičnim i otežanim uslovima rada i obezbjeđenja adekvatne naknade za takve vrste poslova. Takođe, ovim aktom se vrši prekompozicija i uvećanje zarada lica koji se bave zdravstvenom zaštitom i vojnim sanitetom u Vojsci i uvode novi dodaci za deficitarna znanja i struke u Vojsci Crne Gore, koje do sada nijesu bile adekvatno riješena (sajber).

Trenutno postoji značajna razlika između zarada lica koja se bave zdravstvenom zaštitom u Vojsci i u javnom sektoru, pri čemu bi, bez ovog uvećanja koje je sada obezbijeđeno, ova razlika bila još veća, budući da od 1. jula stupa na snagu dodatno povećanje plata u javnom zdravstvu.

Prethodna Vlada donijela je u aprilu ove godine Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o zaradama lica u službi u Vojsci Crne Gore, ali ona nije potpisana niti objavljena u „Službenom listu Crne Gore“, pa samim tim nije ni mogla stupiti na snagu.

Provjerite slična mjesta

Pripremljen Nacrt Fiskalne strategije 2024-2027. godine, javna rasprava do 7.avgusta

Ministarstvo finansija je, u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, pripremilo Nacrt Fiskalne …