Odović: Vlade DPS-a bolje od ove

Ova Vlada nema ni vizije, ni plana, evo već dva mjeseca svi u njoj sjede i kukaju kako je teško, ništa ne radeći, kazao je Odović za “Dan”

Nova vlada ne samo da nije zaustavila divljanje cijena, nego jedino što je uradila na ovom polju jeste nepovlačenje onih nekoliko zakona koje je spremila i Skupštini dostavila prethodna vlada premijera Zdravka Krivokapića, ocijeniio je u razgovoru za “Dan” bivši državni sekretar Ministarstva finansija i socijalnog staranja Janko Odović.

Ukazuje da ništa nije urađeno da se naprave rezerve hrane i energenata, da se poveća domaća proizvodnja hrane te da su veće učinke imale i DPS vlade.

– Iako je prethodna vlada imala planove da se ponovo naprave robne rezerve koje je neka od DPS vlada ranije ukinula, te preduzela pojedine korake ka tome, aktuelna Vlada nije nastavila u tom smjeru. Svjedoci smo da se rat u Ukrajini nažalost nastavlja, što posledično dovodi do skoka cijena hrane, ali i energenata, što opet dovodi do inflacije. Čak i u Americi ove godine, poslije više decenija imamo dvocifrenu stopu inflacije, a slična situacije je i u EU. Sve ovo će dovesti do daljeg povećanja cijena goriva i osnovnih životnih namirnica, pa imamo pojedine najave da će jestivo ulje poskupjeti na čak četiri do pet eura. Dakle, Vlada hitno mora vratiti u naš sistem institut robnih rezervi i tako omogućiti da Crna Gora spremno dočeka jesen, izjavio je Odović.

image
ODOVIĆ

FOTO: IVAN PETROVIĆ-IPE
Dodao je da sa napadima na Ministarstvo finansija stalo onog momenta kada je došla 43. Vlada, odnosno kada Milojko Spajić nije bio na čelu tog resora.

– Većina ministara, uključujući ministra finansija, već dva mjeseca samo govori kako je situacija teška. Sjetićete se da je Damjanović još prije zvaničnog imenovanja govorio da postoje silna neizvršena plaćanja i slično, pa ipak, evo ni poslije dva mjeseca nemamo podatak koje su to navodne neplaćene obaveze. Takođe, od početka mandata ministar finansija samo kuka kako nema sredstava, ali ga zvanični podaci koje isti on objavljuje demantuju. Tako su prihodi budžeta 115 miliona eura iznad plana. I sve to pored smanjenja akciza za 50 odsto, umanjenja PDV-a. Da nismo ostavili ovako stabilne finansija, ne bi bilo moguće sprovesti jedine mjere koje je aktuelna Vlada sprovela. To je, možda jedina pozitivna strana aktuelne Vlade, a to je da su prihvatili naše zakonske predloge usmjerene na zaštitu građana usled globalnog rasta cijena. Tako su zakoni o akcizama, o PDV-u, o ograničenju cijena osnovnih životnih namirnica usvojeni u Skupštini, a kao predstavnici Vlade na dostavljenim predlozima su se i dalje vodili Milojko Spajić, Jakov Milatović, Milena Lipovina Božović, Branko Krvavac… Međutim, osim nepovlačenja tih nekoliko zakona koje je usvojila vlada profesora Zdravka Krivokapića, aktuelna Vlada ništa nije uradila u bilo kom resoru, pa ni u resoru finansija- smatra Odović.

Dan

Provjerite slična mjesta

PES: Vlada će imati skoro dvotrećinsku podršku, naša zemlja na pragu istorijskog pomirenja

Pokret Evropa sad je na sjednici Glavnog odbora donio jednoglasnu odluku za proširenje 44. Vlade, …