Evropa ponovo pali termoelektrane

Evropska unija vraća se proizvodnji struje putem elektrana na ugalj, najavila je Elina Bardram, vršilac dužnosti direktora za međunarodne poslove i klimatske finansije u Evropskoj komisiji.

Ona je dodala da će ova mjera, koja bi trebalo da bude alternativa ruskom gasu, biti privremenog tipa, prenio je Rojters.

Posljednja u nizu nekolicine evropskih zemalja koja je saopštila da će ukinuti ograničenja na proizvodnju u elektranama na ugalj i na taj način aktivirati prvu fazu plana za rješavanje krize zbog poskupljenja i isporuke ruskog gasa je Nizozemska i tako se pridružila Njemačkoj, Italiji i Austriji.

S ciljem obuzdavanja inflacije, zabrinjavajućih ekonomskih prognoza i problema sa isporukom gasa iz Rusije, Njemačka je najavila da će povećati svoje kapacitete za skladištenje gasa, ali da će u tom slučaju ponovo pokrenuti elektrane na ugalj, iako je bio plan da ih do 2030. godine u potpunosti zatvori.

Robert Habek, ministar ekonomije Njemačke i član partije Zeleni, koja je najveći zagovornik ukidanja upotrebe uglja, priznao je da je ova najava bolna, ali u ovoj situaciji neophodna.

“Ako to ne uradimo, onda ćemo se suočiti sa rizikom da skladišna postrojenje ne budu dovoljno puna uoči zimske sezone. Tada bismo bili lake mete za ucjenu na političkom nivou”, ocijenio je Habek.

Nezavisne

Provjerite slična mjesta

Prekinuti pregovori o formiranju vlade u Francuskoj: Posvađali se oko fotelja

Novi ljevičarski savez, koji je pobijedio na parlamentarnim izborima u Francuskoj, suočava se s testom …