Najveći plutajući restoran na svijetu potonuo kod Hong Konga

Potonuo je poznati plutajući restoran u Hong Kongu koji je bio napravljen tako da nalikuje kineskoj carskoj palati.

Tegljači su Jumbo Kingdom, brod na tri sprata, prošlog utorka odvukli prema moru, nakon što je gotovo pola stoljeća bio usidren na jugozapadu grada. Vozili su ga prema nepoznatom brodogradilištu, ali on se u subotu prevrnuo i potonuo u blizini Paracel ostrva u Južnom kineskom moru.

Plovilo je potonulo na više od 1000 metara dubine te ga je bilo skoro pa nemoguće spasiti, saopštila je u ponedjeljak kompanija Aberdeen Restaurant Enterprises Limited. Firma je dodala kako je jako ožalošćena zbog ovog incidenta i da u nesreći nije ozlijeđen ni jedan član posade.

Najveći plutajući restoran na svijetu
Brod dug oko 80 metara bio je glavni dio restorana Jumbo Kingdom koji je mogao primiti više od 2000 osoba. Uz glavno plovilo nalazili su se stariji i manji brod koji je takođe imao funkciju restorana, teglenica za cisterne s plodovima mora, brod u kojem se kuvalo i osam malih trajekata za prevoz gostiju, piše CNN.

Jumbo Kingdom, koji je nekad bio najveći plutajući restoran na svijetu, mogli smo vidjeti u mnogim filmovima, poput serijala o Jamesu Bondu. Na njemu su znale objedovati i razne poznate ličnosti, uključujući kraljicu Elizabetu II., Jimmyja Cartera i Toma Cruisea.

Index

Provjerite slična mjesta

Mujović: Elektroprivreda trpi velike gubitke zbog Željezare

EPCG trpi velike gubitke zbog rada Željezare. Pokrenuta je u prošlosti na način što jednostavno …