Država će isplatiti CKB banci 900.000 eura jer farmeri nijesu vraćali kredite

Iz državnog budžeta biće isplaćeno oko 900.000 eura CKB banci po osnovu kredita iz 2007 godine koji je uzet od Poljske, a koji je bio namijenjen crnogorskoj poljoprivredi.

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila Informaciju zahtjevu CKB banke za obezbjeđenje sredstava od strane države na ime neplaćenih kredita od krajnjih korisnika koji su dodijeljeni poljoprivrednom sektoru posredstvom ove banke radi realizacije Sporazuma

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vladimir Joković kazao je na današnjoj sjednici Vlade da je 2007. godine uzet robni kredit od Poljske vrijedan 6,4 miliona eura, a koji je bio namijenjen za razvoj poljoprivrede u Crnoj Gori i koji je dodijeljen određenim osobama i kompanijama.

“Posle potpisivanja tog ugovora potpisan je aneks ugovora između Vlade (Ministarstva poljoprivrede) i CKB banke u kome se navodi ako nakon vijeka amortizacije sredstava za čiju kupovinu je dat kredit krajnjem korisniku kredita CKB ne bude mogla da naplati dospjele iznose kredita, ministarstvo će obezbijediti plaćanje takvih kredita za plaćanje dospjelih obaveza poljskom davaocu kredita. Dakle, ministarstvo se obavezalo da plati te kredite, a da li je sve CKB učinila da naplati te kredite u međuvremenu, da se ti krediti naplate od hipoteka, to nisam siguran. Radi se o nekih 900 hiljada eura”, rekao je Joković

On je naveo da jedna kompanija nije vratila ni jedan euro kredita iz 2007. godine, a da je kasnije ta ista kompanija dobila kredit od tri miliona eura iz Abu Dabi fonda koji isto nije vratila, ne navodeći o kojoj kompaniji je tačno riječ.

“To će naravno padnuti na teret crnogorskih poreskih obveznika”, rekao je Joković.

On je pročitao zaključak kojim poziva Zaštitnicu crnogorskih pravnih interesa, kako bi utvrdila potraživanja CKB banke.

Premijer Dritan Abazović je kazao da ovaj slučaj nije nepoznat tužilaštvu, te da su sve oči uprte u njih. On je apelovao na sudove i tužilaštva da donose presude u skladu sa zakonom.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić je kazao da se svakim danom pojavljuju naslijeđene obaveza na teret nove Vlade.

“U pitanju su velika finansijska sredstva, ali su u pitanju i velike štete… Imamo nedostatak odgovornosti za sve to što se dešava. Imamo problem sa radnicima Radoje Dakića, milionska šteta, imamo problem sa putem Petijevići-Meljine. Imamo problem i sa deset drugih stvari koji su pali na teret ove Vlade, a treba da pričamo o razvojnom putu Crne Gore”, rekao je Šćekić.

Predložio je da se konkretno pozabave odgovornostima ljudi i subjekata koji su u prethodnom periodu ostavili ogroman teret sa ozbiljnom kriminalnom odgovornošću.

Ministar bez portfelja Zoran Miljanić je takođe pozvao tužilaštvo da reaguje.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Prekinuti pregovori o formiranju vlade u Francuskoj: Posvađali se oko fotelja

Novi ljevičarski savez, koji je pobijedio na parlamentarnim izborima u Francuskoj, suočava se s testom …