Udarne vijesti

Đukanović: Podržaćemo Evropsku političku zajednicu ako to znači ubrzavanje integracija

Crnu Goru zanima članstvo u Evropskoj uniji, a ne alternativa članstvu. Podržaćemo sve, uključujući Evropsku političku zajednicu, ukoliko je to još jedna forma koja može dovesti do ubrzanja tog procesa, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, nakon Sastanka lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana u Briselu.

On je kazao da, za sada, ne postoji spremnost da se razgovara o datumima ulaska zemalja u EU, ali da postoji raspoloženje da se radi na unapređenju ambijenta, prije svega na otklanjanju prepreka koje su se iskazale, najdirektnije u slučaju odnosa Bugarske prema Sjevernoj Makedoniji.

To je na nivou pojedinačnih razmišljanja naglas. ne bih mogao o tome govoriti kao o politici EU. I dalje je stav ne govori o datumima, već o stvaranju ambijenta u kome će se proces ubrzati. Oko toga postoji konsenzus. Jako je važno da je kroz sve diskusije ponovljeno da ideja oko političke zajednice nijesu supstitu za članstvo već da su neki novi okviri, kojim se dopunjava institucionalni odnos između zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije koji može pomoći da se dodatno pospješi proces, ali da je osnovna ideja članstvo Zapadnog Balkana – rekao je Đukanović.

U tom kontekstu, kako kaže, je poručio u ime Crne Gore da ono što nas zanima je članstvo, a ne alternativa članstvu.

I da ćemo podržati sve, uključujući Evropsku političku zajednicu, ukoliko je to još jedna forma koja može dovesti do ubrzanja procesa ostvarivanja članstva – naglasio je Đukanović.

On je rekao da se na Evropskom savjetu iskreno razmišlja kako eliminisati prepreke da bi se omogućio dalji nesmetan proces integracija.

“Crna Gora nema moralnog i političkog raspeća”
Đukanović je kazao da smo imali nekoliko godina potpunog zastoja u politici proširenja Evropske unije, ali da se činida je sada više prostora za optimizam.

Ugodno je čuti ocjene na račun Crne Gore koja, prema ocjenama svih, potpuno dijeli evropske vrijednosti. Nije Crna Gora djelimično svrstana uz evropske vrijednosti, već ih apsolutno baštini, kao sve zemlje članice – naglasio je Đukanović.

Pobjeda

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Masakr na Cetinju: 11 mrtvih i 6 ranjenih

U cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubijeno je 11 osoba, dok je šestoro …