Bijeli hljeb od danas jeftiniji 5 centi

Bijeli hljeb će od danas biti jeftiniji za sedam odsto, odnosno za pet centi, pa će u svim prodavnicama koštati 75 centi.

“Danu” je iz više trgovačkih lanaca nezvanično potvrđeno da će smanjiti cijenu od sjutra, jer je stupio Zakon o PDV-u, kojim se uvodi nulta stopa PDV-a na snagu.

Iz IDEA-e su nam zvanično potvrdili da će u svim njihovim prodavnicama cijena osnovne vrste hljeba biti smanjena za smanjeni iznos stope PDV-a.

Osim bijelog hljeba, za sedam odsto treba da se smanji cijena pekarskih proizvoda od brašna, soli, vode, ulja i žitarica koji su teži od 250 grama. To se dakle odnosi i na druge vrste hljeba – ruža, rezani – u suštini sve vrste koje su teže od 250 grama.

Hljeb će u maloprdodaji biti jeftiniji od sjutra iako je zakon objavljen u Službenom listu prije nekoliko dana. Razlog je što je zakon objavljen kasno, oko ponoći, pa nije mogla da se primjeni nulta stopa PDV-a.

Smanjenje PDV-a značiće manje prihoda za državu, trgovačkim lancima će ostati ista dobit kao i ranije, dok građani dobijaju pet centi pojeftinjenja. Ukoliko kupuju hljeb svakog dana to je ušteda od euro i po. Ako se uzme u obzir poskupljenje gotovo svih namirnica, ova mjera teško da može da ublaži rast ostalih namirnica.

Hljeb je ove godine dva puta poskupio, sa 50 na ukupno 80 centi. Lani je Vlada ograničila cijenu hljeba na 50 centi, što je važilo do 31. decembra.

Dan

Provjerite slična mjesta

Bivši radnici “Vektra Boke” organizuje protestni skup 15. jula

NVO Udruženje radnika “Vektra Boka” organuzuje protestni skup u ponedjeljak, 15. jula, u 19 sati, …