Aerodromi Crne Gore za sada odolijevaju izazovima sa kojima se suočava Evropa

Aerodromi Crne Gore za sada odolijevaju izazovima sa kojima se suočavaju evropski aerodromi uslijed hroničnog nedostatka kadra zbog čega se svakodnevno otkazuju letovi širom kontinenta. Ipak, moramo biti svjesni da smo karika u globalnom lancu, zbog čega moramo biti oprezni.

To je zajednička poruka izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore Gorana Jandreoskog i zamjenika izvršnog direktora Petra Radulovića, koji učestvuju na 32. godišnjoj Generalnoj skupštini i kongresu Međunarodnog savjeta aerodroma Evrope (ACI) na sjednici koja se održava u Rimu.

Crna Gora je tokom prošle godine, izborom Jandreoskog za člana borda Međunarodnog savjeta aerodroma Evrope, prvi put obezbijedila svoje mjesto u ovoj prestižnoj međunarodnoj organizaciji.

U Rimu se govori o raznovrsnim temama, od nove stvarnosti u odnosima aerodroma i avio kompanija, preko refleksije rata Ukrajini do dekarbonizacije u avioindustriji.

Delegacija ACG pomno prati stanje na aerodromima u Evropi i ravnopravno učestvuje u donošenju odluka značajnih za evropske aerodrome.

“Dinamika posljednjih dešavanja u vazdušnom saobraćaju na globalnom nivou konstantno nameću nove izazove koji zahtijevaju sinhronizovanu reakciju. Posljednja dešavanja u vezi sa hroničnim nedostatkom kadra, uslovljena prvenstveno masovnim otkazima tokom pandemije COVID 19 dovela je do velikih komplikacija na svjetskim aerodromima. Svakodnevno se letovi otkazuju, aeodromi nemaju dovoljno osoblja da dočekaju putnike… Aerodromi Crne Gore za sada odolijevaju tim izazovima. Ipak, moramo biti svjesni da smo karika u globalnom lancu, zbog čega moramo biti oprezni”, rekao je Jandreoski.

Generalna skupština ACI u Rimu okupila je najznačajnije predstavnike vazduhoplovstva na međunarodnom nivou: predsjednika ACI Evrope, Havijera Marina, izvršnog direktora ACI Evrope, Oliviera Jankoveca, ministra infrastrukture i održive mobilnosti Italije, Enrika Đovaninija, generalnog direktora Direktorata za mobilnost i transport EU, Henrika Hololeia…

ACI je organizacija koja unapređuje zajedničke interese evropskih aerodroma i promoviše profesionalnu izvrsnost i efikasnost.

Provjerite slična mjesta

Za hranu potrošeno 1,1 milijardu: Promet za tri godine skoro udvostručen

Promet hrane u trgovini na malo 2020. godine iznosio je oko 668 miliona eura, dok …