Vojinović sa francuskim ambasadorom: Promovisaće francuski jezik u crnogorskom obrazovnom sistemu

Ministar prosvjete, primio je juče u prostorijama Ministarstva u zvaničnu posjetu ambasadora Francuske NJ.E. Kristijana Timonijea i njegovog pomoćnika Lorena Gonkalvesa.

Glavna tema sastanka odnosila se na unapređenje saradnje i učvršćivanje tradiocionalno dobrih prijateljskih odnosa između dvije zemlje, naročito kroz oblast obrazovanja.

Ambasador Timonije je na samom početku čestitao ministru Vojinoviću na imenovanju i izrazio zadovoljstvo što će ministar Vojinović prisustvovati Pred Samitu o transformativnom obrazovanju, koji će se održati u Parizu, a predstavlja pripremni događaj za Samit o transformativnom obrazovanju, koji će se održati na marginama 77. Zasijedanja Generalne skupštine UN-a, u septembru, u Njujorku. Takođe, ambasador je naglasio potrebu afirmacije i veće upotrebe francuskog jezika u crnogorskom obrazovnom sistemu.

Nakon srdačne dobrodošlice Ministar Vojinović je ukazao na trogodišnji Sporazum između dvije zemlje koji je istekao u januaru ove godine, te izrazio spremnost za potpisivanjem novog Sporazuma u kojem će akcenat biti stavljen na afirmaciju francuskog jezika u obrazovnom sistemu Crne Gore. Ministar i ambasador Timonije su se složili da je postojeći Sporazum potrebno definisati na najvišem nivou, kroz veći broj zajedničkih aktivnosti. U ovom kontekstu Ministar je naglasio i dobru saradnju između visokoškolskih ustanova i izrazio uvjerenje da se saradnja može konkretizovati kroz programe mobilnosti studenata i predavača.

Ističući značaj obazovanja za diplomatske i međunarodne odnose Republike Francuske, ambasador je ukazao na status posmatrača Crne Gore u Međunarodnoj organizaciji Frankofonije, koja predstavlja vezu između kulture i politike, ali i prostor za inteziviranje saradnje.

Imajući u vidu sve manju zastupljenost francuskog jezika u školama, ambasador Timonije je prezentovao sveobuhvatan Program, koji ima ca cilj afirmaciju i promociju francuskog jezika na svim nivoima obrazovanja. Prvi dio Programa, prema riječima ambasadora predstavlja mogućnost pružanja učenja francuskog jezika roditeljima i djeci najmlađeg uzrasta, dok se drugi korak odnosi na školske ustanove i institucije u kojima je francuski jezik prisutan, a mogao bi se dodatno promovisati kroz razne programe razmjene djece i profesora.

Takođe, ambasador je istakao i nastojanje da se u srednjim školama razviju dvojezična odjeljenja, gdje bi neki predmeti mogli biti na francuskom jeziku.

Ministar Vojinović je saopštio da će podržati sve programske inicijative koje imaju za cilj vraćanje francuskog jezika na nivo koji zaslužuje, i u tom kontekstu imenovao direktora Direktorata za evropske integracije, programiranje, implementaciju EU fondova i međunarodnu saradnju, Gorana Drobnjaka kao kontakt osobu, koja će ispred Ministarstva koordinisati u ovim aktivnostima i maksimalno se angažovati u kampanji, kako bi naša djeca, od svojih ranih učeničkih dana iskoristili mogućnost učenja francuskog jezika.

Provjerite slična mjesta

PES: Vlada će imati skoro dvotrećinsku podršku, naša zemlja na pragu istorijskog pomirenja

Pokret Evropa sad je na sjednici Glavnog odbora donio jednoglasnu odluku za proširenje 44. Vlade, …